Content1 | col2

MakerSpace på INSPIRIA

Publisert: 13.03.2017
Skaperglede og innvovasjon er stikkord for maker-bevegelsen. INSPIRIA jobber med å få på plass vårt eget spennende Makerspace og denne helgen vil du få en smakebit av dette!

Når?

Lørdag 18. mars - søndag 19. mars 2017,
kl. 11.00-16.00.

Hva?

Et makerspace er et verksted der innovative mennesker, små og store, kan leke seg med ideer og ha tilgang på nyskapende teknologi, som for eksempel å 3D-printe. Du kan denne helgen lage en oppfinnelse med sugerør! Eller du kan progammere de kule BeeBots og se om du klarer å manøvrere den gjennom en hinderbane (passer også for mindre barn). Prøv også å lage en pinnekatapult ved å bruke pinner, lim og en skje til å lage en spretten katapult. Hvor langt klarer du å skyte? For de som liker litt mer action er de kule Crazy Carts samt astronautsimulatoren Gyro Xtreme midt i blinken!

Program?

11:30 Planetariet - Reise i verdensrommet
12:00 AktivitetsLab StrawBees
12:30 ScienceAktivitet BeeBots - lag en kul bane til de programerbare robotene
13:00 Mini-Show med Quiz
13:30 Planetariet - Reise i verdensrommet
14:00 ScienceAktivitet Crazy carts
14:30 AktivitetsLab - Lag en pinne-katapult
15:00 Gyro Xtreme astronautsimulator

Aktiviteter?

En reise i verdensrommet
Bli med på en spennende reise i verdensrommet! I vårt fantastiske planetarium utforsker vi stjerner, planeter og fjerne galakser. Sitt ned, len deg tilbake og nyt en behagelig og fascinerende reise fra vårt eget solsystem og helt ut til ytterkanten av det kjente univers. Denne aktiviteten setter virkelig dagens besøk i et større perspektiv.

AktivitetsLab: BeeBots

Programmer små roboter og se om du klarer å manøvrere gjennom en hinderbane! Dette er en veldig artig aktivitet som passer for hele familien.

Mini-show med quiz
Opplev og bli med på vårt show der vi gjør ulike forsøk og avslutter med en spennende quiz med fine premier. Passer for hele familien!

Astronauttest i Gyro Xtreme
Reiser man i rommet blir man vektløs. Test ut hvor vanskelig det er å gjøre en oppgave samtidig som du snurrer rundt og rundt i gyroen.

AktivitetsLab: Pinnekatapult

Bruk pinner, lim og en skje til å lage en spretten katapult! Hvor langt klarer du å skyte?

AktivitetsLab: StrawBees
Til byggeaktiviteten brukes Strawbees som lar deg koble sugerørene sammen på utallige måter. Sugerørene lar deg enkelt erfare styrker og svakheter i konstruksjonen og bare fantasien setter grenser for hvilke oppfinnelse du lager! Ps: Vi har fått inn StrawBees i Sciencebutikken vår, Logia. Dette er det mange gjester som har etterspurt nemlig.

AktivitetsScience: Crazy Carts
Test en helsprø go-kart for barn som lar deg drifte og spinne rundt på vår bane i 2. etg. Den elektriske go-karten har en spak som løfter opp bakparten på karten som gjør deg i stand til å kjøre sidelangs, baklengs eller rundt og rundt som en snurrebass. Aktiviteten foregår etter opplæring av- og under oppsyn av våre aktivitetsverter. (Aldersgrense 9 år, maks vekt 65 kg.)Hva er egentlig Makerspace?

Makerspace er en av flere betegnelser på et lokale der folk møtes for å lage ting. Slike steder kan også gå under navnet FabLabs, Hackerspace, Hack Labs eller liknende. Navnet Makerspace brukes ofte om rommene som stammer fra kretsen rundt Make Magazine og Maker Media, men er også en betegnelse som brukes av uavhengige fellesverksteder. FabLab startet ved MiT, der kreative verkstedsområder ble opprettet for at studenter skulle få utvikle og leke med nye idéer og ny teknologi. Både Makerspace og FabLab følger en løs mal for utstyr og drift, men et makerspace kan være nesten hva som helst, så lenge det er et sted der folk kommer sammen for å skape ting.

I Norge finnes det nå minst 22 kjente makerspace. Om du ønsker å se hva de driver med eller bli med selv, kan du gå inn på siden til Norway Makers og se på kartet deres for å finne et i nærheten (det finnes også mange forum og Facebook-grupper).

Om det ikke finnes et i nærheten, kan du jo lage ditt eget? Man trenger ikke å ha en CNC-fres, laserkutter eller 3D-printer til å begynne med. En enslig høvelbenk utgjør ikke nødvendigvis et makerspace, men er du verktøyentusiast, kan det godt hende du langt på vei har et i garasjen. Da mangler det egentlig bare å invitere inn folk.