Content1 | col2

Utstillingen Prosjekt Fantasi

Foto: Jan Inge Haga
Publisert: 18.09.2017
Prosjekt fantasi ble til gjennom en konkurranse der barn og unge oppfordres til å finne opp morgendagens oppfinnelser. Resultatet var 11 vinneroppfinnelser som inngår i en omreisende utstilling som DU kan oppleve på INSPIRIA fra 25. november 2017 til 25. februar 2018.

"Jeg tror barn har mer fantasi enn de voksne, fordi barn tenker mer." Reinert, 13 år og oppfinner av utstillingen Elektronisk humle. Humle- og biebestanden er truet over hele verden.

Gjennom Statoils Prosjekt Fantasi var barn og unge med i en konkurranse for å finne opp fremtiden. De beste idéene ble bygget og satt sammen til en utstilling som turnerer på vitensentrene i hele Norge. Opplev de 11 utstillingene, som er oppfunnet av barn fra Norge, på INSPIRIA fra den 25. november til 25. februar. Vi gleder oss veldig til utstillingen ankommer, det er helt utrolig hva barna har funnet opp! Og vi håper alle som besøker oss i denne perioden blir inspirert til å prøve seg som oppfinner i våre idèverksted.

OPPFINNELSENE:

Elektronisk humle

Humle- og biebestanden er truet over hele verden. Konsekvensene blir dramatiske hvis den forsvinner helt. Dette ville ikke Reinert sitte stille og se på. Så han tok derfor tak i saken.
- Jeg har funnet opp en Elektronisk humle som kan bestøve blomster, trær og busker hvis de ekte humlene forsvinner, sier Reinert.
Hans Elektroniske humle ligner veldig på den levende originalen. Ikke bare har den vinger som gjør at den kan fly, til og med hvis det blåser kraftig. Den har også øyne, slik at den ser omgivelsene, unngår hindringer og vet hvor den kan lande.
- I tillegg trenger den jo små humlebein. Beina brukes til å gripe fatt i blomstene så den ikke faller av mens den suger i seg nektaren. Og for å kunne suge ut nektaren, trenger den Elektroniske humla også en munn, forklarer 13-åringen fra Vest-Agder. Det hjelper lite med et perfekt "karosseri", hvis ikke det som er inni humla holder like høy kvalitet. Og det er særlig ett punkt som gjør en humle unik.
- Humler velger alltid kortest mulig vei mellom to blomster. I tillegg finner de alltid veien hjem til bolet sitt. Man kan derfor si at humlene har en slags innebygd GPS. Det trenger også den Elektroniske humla. Både for å finne neste blomst og for å reise hjem til bolet når batterinivået er lavt, sier Reinert. Les mer om Elektronisk humle >>

Superbra Utsikt

Alle bilister vet hvor irriterende det er å starte kjøreturen med å bruke tid på å fjerne dugg fra frontruten.
- Alt dette slipper man med Supersyn Vindusvisker. Den fjerner regn på utsiden av frontruten og dugg på innsiden, og den gjør det samtidig, sier 15 år gamle Sophie Weisshaar. Oppfinnelsen hennes fungerer ved hjelp av en magnet som holder de to viskerne på samme nivå. Dermed irriteres aldri sjåføren av vindusviskeren på innsiden. Vedkommende ser nemlig kun én visker. Supersyn Vindusvisker betjenes også samme hendel som styrer den vanlige vindusviskeren. For sjåføren oppleves derfor alt som før, bortsatt fra at det aldri mer er behov for å fjerne dugg fra frontruten. Les mer om utstillingen Superbra Utsikt >>

Den hørende stokken

En dag Henning Bruun (10) var ute og gikk, plumpa han uti en stor sølepytt med den ene foten. Men Henning ble verken sur eller irritert. Han kom i stedet på en oppfinnelse som kan endre hverdagen for blinde over hele verden. Henning Bruun fra Tromsø er nemlig blind og avhengig av å bruke stokk når han er ute og går. Stokken fører han langs underlaget han går på, slik at han oppdager hindringer som vegger og fortauskanter langs veien.
- Jeg gikk sammen med mamma da jeg tråkket i søledammen. Da sa jeg: ”Skulle ønske jeg hadde en stokk som fortalte meg når søledammer dukket opp.” Kort forklart så sier Lydstokken ifra til brukeren om at han eller hun nærmer seg vanskelig underlag som for eksempel vann, gress, grus og is. Personen som bruker Lydstokken har festet en propp i øret, og får et varsel fra en sensor ytterst på stokken. Varsellyden forteller brukeren om at det gjelder å passe ekstra godt på.
- Det gjør det mye enklere og tryggere å gå ute i byen og andre steder, slår oppfinneren fast. Les mer om Den hørende stokken >> 

En nese for lukt

Nesenn er en elektronisk nese som fanger opp alle typer lukter – fra duften av en rose og stanken av en promp, til røyk og farlige gasser. En viktig grunn til at 15 gamle Sigrid Ramos fant opp Nesenn, var fordi hun har anosmi, altså at hun mangler luktesans. Sigrid synes nemlig det kan være frustrerende ikke å kunne lukte. Hun vet at mange andre som også mangler luktesans har det på samme måten.
- Nesenn hjelper både de som lukter lite, og de som har mistet hele luktesansen, sier Sigrid. Hun forklarer at oppfinnelsen virker ved at luktepartikler kommer i kontakt med sansecellene i den elektroniske nesen. Der blir de registrert som farlige gasser og røyk, forurensning eller andre, vanlige lukter. Oppfinnelsen har en liten skjerm på undersiden som forteller brukeren hvilket stoff som oppfattes. På siden av Nesenn er det en høyttaler og et lite rødt lys. Hvis det er en farlig lukt i området, begynner lyset å blinke og høyttaleren å pipe. Les mer om Nesenn >>

Lydlampen

Elleve år gamle Jennifer besøkte VilVite(vitensenteret i Bergen) og fikk en lys idé.
- Der står to store paraboler mot hverandre. Hvis man snakker mot den ene, kan en person høre hva du sier ved å stå inntil den andre parabolen, selv om den er langt unna. Det fikk meg til å tenke: Hva om man bruker stemmen til å lage strøm? Det vil kunne hjelpe alle dem som ikke har råd til strøm, forteller Jennifer. Hennes oppsiktsvekkende oppfinnelse har fått navnet Lydlampen. Den fungerer ved at man fester en parabol et sted det er mye lyd. Lyden fanges opp av parabolen og gjøres om til strøm. Strømmen ledes så til en lampe, slik at det blir lys. Jennifer mener parabolen kan festes for eksempel i veikryss eller i skolegården, steder der det alltid er et høyt mye bråk. Les mer om Lydlampen >>

CO2-gomler’n

Det er ingen annen måte å beskrive CO2-gomler’n på enn snill og hjelpsom. Dette er nemlig hva maskinen gjør: Først suger den inn CO2 og smog. Så gjør den om de giftige avfallsstoffene til klær, mat og drikke, som flyktninger og andre fattige kan få. Elleve år gamle Alva S. Lange fra Akershus forteller at hun fant opp CO2-gomler’n en gang hun var på hytta.
- Jeg ville finne opp noe nyttig, så jeg spurte mamma hva hun eller andre har bruk for. Hun svarte at verden trenger hjelp med å kvitte seg med all forurensningen. Da begynte jeg å tegne, og så kom jeg på CO2-gomler'n.
- Barn har mer fantasi enn voksne. Derfor kan de ofte komme på og lage nye ting som hjelper verden. Og verden trenger oppfinnelser som CO2-gomler’n, fordi den kan redde oss fra all forurensningen. Nå ødelegger vi for oss selv ved å bygge altfor mange fabrikker, sier Alva. Les mer om CO2-gomler´n >>

Super-Sparken

Amanda Mathilde Amundsen og Ina Kildalsen fra Troms kjedet vettet av seg på skoleveien. Begge syntes den var aaaaltfor lang. Særlig ille var det på vinterstid, når de hutret og frøys på hver sin spark.
- Vi snakket ofte om hvor deilig det hadde vært hvis sparken var batteridrevet, og vi slapp å sparke fart med beina. Da vi hørte om Prosjekt Fantasi, tenkte vi begge at dette var en kjempegod anledning til å gjøre noe med ideen vår.
Som sagt, så gjort. Bestevenninnene designet Super-Sparken. Oppfinnelsen beskriver de som en vanlig spark forkledd som en minisnøscooter. Blant de største forskjellene er at Super-Sparken er utstyrt med et oppladbart batteri. Strøm fra batteriet overføres via et gasshåndtak på styret, og får fart i hjulene som er festet til meiene. Disse hjulene fester man belter på, og så er det bare å starte kjøreturen på snø og is. Les mer om Supersparken >>

Prompinatoren

- All prompingen fra beitedyr som kuer og okser ga meg ideen til å lage en maskin som omdanner metangass til elektrisk strøm. Maskinen heter Prompinatoren, forklarer tolv år gamle Jacob Olai Giske.
Jacob har lært på skolen at metangassproblemet er en stor og global kilde til forurensning. Kuer spiller en viktig rolle mange lands matproduksjon, men med mange kuer kommer også mye metangass.
Selve Prompinatoren er en boks som er utstyrt med en vifte og varmemagnet, i og med at metangass inneholder varme. Viften og varmemagneten suger til seg metangassen og gjør så gassen om til strøm. Strømmen føres deretter ut fra boksen gjennom en ledning.
- Prompinatoren kan brukes alle steder det prompes mye. For eksempel hjemme hos folk, i biler og på stoler. Og ikke minst i klasserom! Jacob forteller at mange i klassen hans begynte å flire da de hørte om Prompinatoren og hva denne oppfinnelsen skal gjøre. Noen mente også at den var for tøysete til å kunne gå helt til topps i Prosjekt Fantasi.
- Men metangass er et stort problem. Så det kan godt hende at oppfinnelsen min blir skikkelig populær. Det hadde vært kult, og så hadde det vært veldig bra for miljøet. Les mer om Prompinatoren >>

Jakkestolen

Syvåringen fra Telemark, Håvard Dannemark Oppsahl, ble opprørt og engasjert da han så flyktninger på TV som ankom Norge, uten annet enn klærne de sto og gikk i. Han ville hjelpe, og kort tid etterpå var Jakkestolen funnet opp.
- Flyktningene eier ingenting. De få pengene de har, må de bruke på mat. I tillegg er de slitne etter å ha vært på flukt. Derfor trenger de noe som gir dem både hvile og varme. Det var sånn jeg fant opp Jakkestolen, sier Håvard.
Jakkestolen fungerer ved at man tar på seg jakka og trykker på en rød knapp i den ene lomma. Da aktiviseres en pumpe som fjerner jakkeermene, åpner glidelåsen og blåser opp jakka til å bli en stol. Denne knappen ser enkel og uskyldig ut ved første øyekast, men den skjuler mange hemmeligheter.
- Det kommer an på hvor mange ganger man trykker på knappen. Trykker man to ganger, bretter stolen seg sammen og blir en jakke igjen. Tre trykk gjør stolen ekstra stor. Fire trykk og man får en paraply ut av ermet, og sånn går det videre med ulike tilleggsfunksjoner. Håvard fant opp Jakkestolen for å hjelpe fattige flyktninger. Han ser likevel ingen hindringer i at oppfinnelsen også kan brukes av folk som allerede bor trygt i Norge.
- Jakkestolen gjør at man slipper å kjøpe både jakke og stol. Derfor passer den godt for alle som ønsker å spare penger og heller bruker dem på for eksempel smågodt, sier Håvard. Les mer om Jakkestolen >>

iPowerWalk

Mobilen din har flatt batteri, og du mangler strømledning. Null stress. Bare gå en liten tur, så fylles batteriet raskt. Så enkelt kan det faktisk være hvis du du bruker iPowerWalk, oppfinnelsen til Rasmus Fossen Nordal. Med den er det nemlig kroppen din som produserer strømmen du trenger. Og jo mer du beveger deg, jo raskere lager du energi. Den 15 år gamle Troms-væringen forteller at strømproduksjonen skjer ved å utnytte to ulike typer energi; varme- og bevegelsesenergi.
- Varmeenergien kommer fra varmen som kroppen lager, og den lager ekstra mye varme når du beveger deg. Energien går inn i sensorer som er sydd inn i t-skjorten du har på deg. Til sammen er det seks bak og seks foran. Hver sensor er festet til en ledning, og ledningene fører strømmen til et batteri, forklarer Rasmus. Batteriet er en del av en større konsoll. Denne festes med en magnet til en annen magnet som er vevd inn i høyre bukselomme. Konsollen har en USB-utgang for å lade småelektronikk og en mini-USB-inngang for å lade opp batteriet fra en ekstern kraftkilde. Den andre og største energikilden kommer fra bevegelse. Den skapes gjennom en dynamo og flere generator som festes i henholdsvis en knestrømpe og på ulike steder i sålen og bak på skoen.
- Disse fanger all energi som beina skaper ved å gå. Energien samles i batteriet. I konsollen lages det også informasjon om forbrente kalorier og tid i aktivitet. Denne informasjonen kan dessuten vises i en egen app. I appen kan man sammenligne statistikken med venner, sier Rasmus. Les mer om Lagstrømmenmensdugårmaskinen >>

Energihusken

Verden trenger mer energi. Oppfinner, Tyra Celine Hyllmark Mortensen (13) fant løsningen på lekeplassen.
- Alle barn synes det er gøy å huske. Da jeg hørte om Prosjekt Fantasi, tenkte jeg at det kanskje finnes en måte å gjøre leken enda morsommere på. Så da fant jeg opp Energihusken. Energihusken fungerer ved at to barn husker opp og ned. Pendelbevegelsene driver en reim eller et kjedehjul og skaper kraft. Denne kraften overføres til en dynamo/generator som igjen produserer strøm til ulike aktiviteter. 13-åringen mener at Energihusken kan plasseres og gjøre nytte for seg på en rekke ulike steder.
- For eksempel i skolegården. Der kan vi bruke Energihusken i hvert eneste friminutt. Også passer den jo godt i barnehager og på lekeplasser. Fordi det er steder der barn er. En ting som er fint med Energihusken, er at man gjør noe bra med en venn. Med Energihusken blir det dobbelt så gøy å leke sammen. Les mer om Energihusken >>


* * *

Om Prosjekt Fantasi

Kreativiteten og fantasien er kanskje de aller viktigste ressursene vi har og hvem har vel mer fantasi enn barn og ungdom? Statoil har en lang tradisjon for å støtte talentutvikling. De siste 10 årene har de støttet barn og unge med å realisere sine drømmer og talenter gjennom Morgendagens Helter-programmet. I dette prosjektet fokuserte de på kreativitet og skaperkraft. Prosjekt Fantasi var en konkurranse som skal inspirere barn og ungdom til å bruke fantasien og finne opp fremtidens oppfinnelser. Fordi Morgendagens løsninger trenger morgendagens helter. Konkurransen er et samarbeid mellom Statoil og fem regionale vitensentre i Norge; VilVite, Oslo Vitensenter v/Teknisk Museum, Vitensenteret i Trondheim, Nordnorsk Vitensenter og Vitenfabrikken v/Jærmuseet. Les mer om Prosjekt Fantasi >>


Foto: Jan Inge Haga