Content1 | col2

Elektrisk lastesykkel - mer enn transport fra A til B

Publisert: 28.02.2017
Nordmenn flest tenker nok mest på sykkelen som noe man bruker til rekreasjon, eller kanskje som framkomstmiddel til og fra jobb, om man er miljøbevisst og det ikke er så langt. En lastesykkel (transportsykkel) er mye mer enn det du normalt forbinder med en sykkel. Lastesykler finnes i mange varianter, men de fleste faller inn under en av tre hovedkategorier: Trehjulinger, «Long Tails» eller «Long Johns.»
 INSPIRIA har inngått et samarbeid med leverandøren BoxBike slik at du kan komme til vitensenteret for å prøve ut en elektrisk lastesykkel. Sykle i trygge omgivelser før du bestemmer deg for å investere i et transportmiddel som er godt for både hjertet og miljøet!

Fordelen med elektrisk sykkel

En innvending mange har mot å sykle på jobb, er at de opplever at de kommer fram til kontoret svette og andpustne. Det kan være en ubehagelig start på dagen å gå til morgenmøte med kort pust og ringer under armene, forståelig nok. Elsykkelen gjør at man slipper dette. Det er viktig å understreke at en elsykkel ikke er en elektrisk moped. Den gjør ikke hele jobben for deg, du må fortsatt tråkke på pedalene. Det er du som er hovedmotoren, den elektriske motoren er en hjelpemotor. De fleste elsykler har en momentsensor som følger med på hvor hardt du tråkker. Når sykkelen merker at du tråkker hardt, trår den elektriske motoren til med litt drahjelp. De aller fleste elsykler har innstillingsmuligheter som lar deg velge selv hvor hardt du må jobbe før du får hjelp. Dermed kan du justere hjelpen du får etter ditt eget nivå, fra «sofagris» til «birkebeinerkandidat.» En stor fordel med en elsykkel er at den ALLTID er en sykkel. Selv om du skulle gå tom for strøm, er du ikke fri for transport. En elsykkel med tomt batteri kan sykles på, akkurat som en vanlig sykkel.

Elektriske lastesykler

En elektrisk lastesykkel kombinerer komforten fra en elsykkel med det store utvalget av bruksområder til en lastesykkel. Her får man virkelig det beste av to verdener. En ulempe med lastesykler er at de kan være tunge å få opp bakkene når de er godt lastet. Får man litt hjelp av en elektrisk motor, utgjør det en stor forskjell. Med en elektrisk lastesykkel kan man komme både til og fra jobb, barnehage eller butikk med unger og matvarer uten at man må dusje flere ganger om dagen. Det gjør at en elektrisk lastesykkel i mange tilfeller kan erstatte bilen på alle de korte turene man foretar i løpet av en uke. På den måten sparer man miljøet, avlaster trafikken og får frisk luft og overkommelig trim på samme tid.

Trehjulinger

Hva en trehjuling er, sier seg vel selv. Vanligvis har en trehjuling to hjul foran og et bak, og lasteområdet sitter foran på sykkelen. Mellom de to forhjulene er det relativt god plass, og man kan for eksempel godt få plass til to barn, eller til og med to voksne, som passasjerer. Siden føreren sitter høyere enn de som sitter på, kan passasjerene få både tak og vegger rundt sitteplassene sine uten at det går ut over sikten. Dermed kan transporten være komfortabel for passasjerene uansett vær. Den som trår får heller kle seg godt om været er dårlig. En fordel med trehjulinger er at man får lasten lavt på sykkelen, slik at tyngdepunktet havner langt nede og gir høy stabilitet. Å sykle på trehjuling krever litt tilvenning. Ofte er svingradiusen relativt stor, og stabiliteten i svinger kan være lavere enn det man forventer.

Long Tails

Long Tails er sykler med to hjul. Navnet hinter til at det er lengre avstand mellom setet til den som sykler og bakhjulet på en Long Tail enn på en vanlig sykkel. Det medfører at man får større lasteplass bak på sykkelen. På en Long Tail kan man for eksempel ha en romslig lastekasse, store sadelvesker eller to barneseter bak setet. Fordelen med denne konstruksjonen er at disse lastesyklene oppleves mer som «vanlige» sykler. Ulempen er at lasten sitter høyt, med tilsvarende høyt tyngdepunkt, som kan resultere i at sykkelen oppleves som litt ustabil når den har en lastekasse som er tungt lastet. Bruker man sykkelvesker, får man lavere tyngdepunkt og høyere stabilitet.

Long Johns

Long Johns er tohjulinger der forhjulet sitter ganske langt foran styret. Lasteområdet sitter mellom styret og forhjulet. Hvor langt dette området er varierer litt, men ofte ligger denne avstanden på rundt en meter. Da har man som regel god plass til to barn, eller alle bæreposene fra helgehandelen. Lasteområdet på en Long John sitter veldig lavt, slik at stabiliteten er meget høy. Det som kanskje er mest uvant i begynnelsen er at forhjulet sitter langt foran styret, gjerne skjult av en lastekasse. Det har mindre betydning enn man skulle tro. De fleste som tester en Long John har vent seg til den uvante plasseringen av forhjulet i løpet av fem minutter. En Long John er en stabil, rask og smidig transportsykkel som man fort blir glad i å bruke.

Bilde

Douze Cycles elektrisk sykkel

28.02.2017
Douze elektrisk lastesykkel er en Long John med mange muligheter. Du kan velge mellom tre forskjellige lengder på lasteområdet foran, tre forskjellige rammetyper, tre forskjellige motor/batterikombinasjoner og fem forskjellige girsystemer. Og uendelig mange farger. Utallige varianter og tilleggsutstyr! »
Bilde

Gocycle G3

28.02.2017
Bak det uskyldige utseendet på denne lille tassen skuler det seg et råskinn av en elsykkel, på alle tenkelige måter. Den sammenleggbare rammen er i magnesium for suveren styrke og lav vekt. Du kan selv justere hvor tungt det skal være å sykle ved hjelp av en egen appog din smarttelefon.  Ulv i fåreklær »
Bilde

Triobike Mono elektrisk sykkel

28.02.2017
Dette er en klassisk trehjuling designet med tanke på småbarnsfamilier. Om man velger å kjøpe sykkel med setebenker og tak, vil ungene sitte komfortabelt uansett vær. Førerposisjonen er høy og gir god oversikt over trafikkbildet. Stort bakhjul gir bra fart, og små forhjul gir god svingradius. Les mer »
Bilde

Cargobike 6-seter elektrisk sykkel

28.02.2017
Denne svenskdesignede trehjulingen er den ultimate barnehagesykkelen. Den har sitteplasser med seler for seks barn opp til fireårsalderen eller fire eldre barn. Om man tar med tak som ekstrautstyr, sitter ungene godt beskyttet fra vær og vind. Transportsykkel for opp til 6 barn »
Bilde

Triobike Taxi

28.02.2017
Denne trehjulingen er allerede tatt i bruk av flere kommuner rundt omkring i landet. Syklene brukes primært til transport av eldre, men det er for så vidt ingen nedre aldersgrense for å sitte på i en Triobike Taxi. Komfortabel persontransportsykkel »
Bilde

Cargobike Long John

28.02.2017
Dette er en rimelig, no-nonsense Long John. Sykkelen leveres i to forskjellige lengder og har sitteplass og belter til to barn som standard, eller tre barn, dersom man går for den lengste modellen. Den er rask, stødig og smidig, og en elektrisk motor hjelper deg opp tunge motbakker. Rimelig og god »
bilde

Bicicapace Justlong 8v elektrisk

04.05.2017
Justlong fra Bicicapace er en solid longtail som har plass til to barneseter bak og hele helgehandelen i den romslige frontbagen på 80 liter. Blant tilbehøret som kan leveres til denne sykkelen finner du en smart lastekasse til bagasjebrettet. Den har plass til 2 barn eller bagasje, rett og slett en ganske praktisk sykkel! Les mer »

Babboe Curve Mountain – Elektrisk

04.05.2017
Babboe Curve Mountain er en trehjuling som leveres i lekkert lakkert treverk eller grått. Sykkelen kommer med sittebenker og belter til fire barn som standard. Babboe har også et stort utvalg av tilleggsutstyr til Curve, slik at sykkelen kan utstyres med for eksempel regntrekk, soltak, kalesje, babysete, barnesete eller sitteputer, alt etter hva behovet er. Sykkelen kan dermed vokse med barna, slik at de sitter komfortabelt og trygt fra de er baby til de er skolebarn. Les mer »