Content1 | col2

Elektronikk i varmen

Publisert: 27.06.2016
Elektronikk tåler varme dårlig. En iPhone vil for eksempel slå seg av med en liten advarsel om at temperaturen er for høy om du lar den ligge i sola. Det er flere gode grunner til dette.
Varme gjør flere uønskede ting med de elektroniske dingsene våre
Vi kan jo starte med batteriet. Batteriet blir både varmt under bruk, men skal normalt ha nok kjøling til at det ikke tar skade av varmen det produserer selv. Om det blir for varmt, mister det noe av brukstiden sin. Er en riktig uforsiktig mister det ladekapasitet permanent, og man må for eksempel lade telefonen oftere.

Dette vil skje over tid uansett, men om en telefon brukes på en slik måte at den har kroppstemperatur eller varmere mye av tiden, forkortes levetiden til batteriet mye raskere enn om den får være litt kjøligere. Derfor er det kanskje ikke så lurt å ha telefonen i en lomme der den hele tiden holdes varm av kroppen.

Kanskje du synes telefonen eller PCen din virker treigere når den er varm?
Det stemmer, det er den. Når hjernen til telefonen blir varm, blir den treigere. Dette er grunnen til at du ser kjøleribber og vifter inni PCer og andre elektroniske dingser som har en elektronisk hjerne av et eller annet slag. Dette er nok en grunn til å holde elektronikken litt kjølig.

Så pass på telefonen i sommer. Den liker ikke varme.

Foto: INSPIRIA science center
Bruk av denne teksten forutsetter følgende disclaimer: "Innhold levert INSPIRIA science center. www.inspiria.no"