Content1 | col2

Årstider

Publisert: 27.06.2016
Det er vanlig å tro at jorden er nærmere solen om sommeren, men det stemmer ikke. Ettersom vi har vinter når de har sommer i Australia er ikke det en mulighet.
Hvorfor har vi årstider?
Jo, vi har årstider fordi jordens rotasjonsaksel har en vinkel på 23,5 grader mot rotasjonsplanet rundt sola.

Ekvator vs. Nordpolen
Vi som bor nær Nordpolen merker stor forskjell på lengden på dag og natt avhengig av årstid, men de som bor nært ekvator har tilnærmet lik lengde på dag og natt hele året.

I nord er dagene lengst om sommeren og kortest om vinteren
De som bor ved polarsirkelen, 65,5 grader nord, kan så vidt se sola hele døgnet midt på sommeren, kjent som midnattssol. Et halvt år senere kan de derimot ikke se sola i hele tatt - noe vi kaller for mørketiden.

Vi går i en elliptisk bane rundt sola og vi er faktisk nærmest sola om vinteren
Dette fører til at vi har omtrent 18,5 timer sol over horisonten i Sarpsborg om sommeren. Ved vintersolverv, et halv år senere, har vi bare 5,5 timer med sol. Tre måneder senere har vi vårjevndøgn med 12 timer sol og 12 timer natt. Dette gjentar seg etter et halvt år, men da kaller vi det naturligvis høstjevndøgn.

Temperaturforskjell
Om man bor nær ekvator kan man forvente sommer hele året med en gjennomsnittstemperatur på omtrent 30 varmegrader. Jo lengre unna ekvator man bor, jo større forskjell blir det på sommer- og vintertemperatur.

Foto: Shutterstock
Bruk av denne teksten forutsetter følgende disclaimer: "Innhold levert INSPIRIA science center. www.inspiria.no"