Content1 | col2

Hvordan fungerer solbriller egentlig?

Publisert: 27.06.2016
Du bruker sannsynligvis solkrem for å beskytte huden mot solens skadelige ultrafiolette stråler, men glem ikke øynene; de trenger også beskyttelse mot solen. Solbriller er briller med fargede glass, som brukes for å beskytte øynene mot sollys, og da spesielt UV-strålene.
En solbrille har et eller flere filtre; fargefilter, UVA- og/eller UVB-filter eller polariseringsfilter som er et "stakittgjerde" av polymer-molekyler som stenger deler av lyset ute. Lange, tynne polymer-molekyler som strekkes i en retning og danner masse parallelle tråder med små avstander mellom, gjør at bare en del av lyset slipper gjennom. De mikroskopisk små polymer-molekylene gjør altså at vi kan se selv om en del av solstrålingen stenges ute.

Magiske polariserte glass

Lys som reflekteres fra sand, snø eller vann forsterker solstrålene og ved å bruke solbriller med polariserte glass vil opptil 99% av det sjenerende reflekterte lyset stoppes i solbrilleglasset før det treffer øyet. 

Disse solbrilleglassene inneholder tett i tett med lange, tynne krystaller som alle peker i samme retning. Krystallene har den egenskapen at de absorberer alle lysbølger som svinger i samme retning som krystallene, mens bølger som svinger på tvers av krystallretningen slipper uhindret gjennom. Hvis du har på deg slike briller vil altså øynene dine bare motta de lysbølgene som svinger på tvers av krystallretningen.

Eskimoene var tidlig ute
Eskimoene oppfant primitive, men effektive solbriller som bestod av smale spalter skåret i tre, ben eller hvaltann som gjorde at de kunne ferdes i det arktiske vinterlandskapet uten å bli snøblinde.

Ozonlaget er jordens solbrille

Ozonlaget ligger i stratosfæren, 15-30 km over bakken og høyere, og fungerer som jordens solbrille. Ozon er en gass som absorberer mesteparten av den ultrafiolette strålingen (UVB) fra sola. Ozonlaget stopper den mest energirike UVC-strålingen og halvparten av UVB-strålingen, men slipper gjennom mesteparten av den minst energirike UVA-strålingen. Om vi ikke hadde hatt ozonlaget så hadde solstrålene utslettet mange levende organismer på jorda. Derfor sier vi at ozonlaget samme har funksjon for å beskytte livet på jorda, som en solbrille har for å beskytte øynene våre.

Foto: Shutterstock
Bruk av denne teksten forutsetter følgende disclaimer: "Innhold levert INSPIRIA science center. www.inspiria.no"