
13.05.2025
Elever etter skoletur i Oslofjorden: – Skremmende
Elevene fra Slottsfjellet videregående steinerskole var forrige uke på skoletokt med forskningsbåten Rognfjell i regi av prosjektet Frisk Oslofjord og INSPIRIA science center. Der ble ungdommene sjokkert over hvordan tilstanden i Oslojorden var.
Les hele saken i Tønsberg Blad
Tolv elever fra førsteklasse ved Slottsfjellet videregående steinerskole deltok 6. mai på et forskningsoppdrag med skolebåten MS Rognfjell i Oslofjorden, utenfor Horten og Holmestrand. Toktet ga elevene både ny kunnskap – og urovekkende innsikt.
– Det er skremmende at vi får i oss mikroplast tilsvarende et helt kredittkort i uken, sier Cecilie Hyllen Kaxe fra Sande.
Hun henviser til beregninger som viser at mennesker i gjennomsnitt inntar rundt fem gram mikroplast ukentlig – tilsvarende vekten av et kredittkort. Mengden øker dersom man bader i forurensede farvann, som Oslofjorden.
– Det er ekkelt å tenke på at plastbitene kan bevege seg rundt i kroppen vår – til og med inn i hjernen, sier Rosa Leah Dahl Brynhildsen fra Eidsfoss.
Fikk se fjordens forfall på nært hold
De tolv elevene har biologi som fag, og har tidligere lært om Oslofjordens miljøproblemer. Likevel gjorde møtet med virkeligheten sterkt inntrykk.
– Det er trist å se at renseanleggene ikke fungerer godt nok, og at fjorden er i så dårlig forfatning, sier Anna Mathilde Reier-Røberg fra Horten.
– Det er ganske kjipt, supplerer Cecilie.
Forskningsprosjektet er en del av Frisk Oslofjord – et samarbeid mellom statlige og regionale aktører for å forbedre miljøtilstanden i fjorden. Tiltakene omfatter blant annet bedre avløpshåndtering, redusert forurensning og bevaring av naturmangfold.
Målet er en renere fjord med klart vann, rikt dyreliv og trygge forhold for bading og fiske – også for kommende generasjoner.
– Samtidig må vi ta hensyn til flere behov. Vi kan jo ikke bare stoppe jordbruket – vi trenger mat. Men vi må finne en balanse som også hjelper fjorden, sier Rosa.
Vil ha mer oppmerksomhet i media
Jentene mener at problemene i Oslofjorden får altfor lite oppmerksomhet.
– Det er ikke godt nok kommunisert hvor alvorlig dette er, sier Anna.
– Jeg tror mange eldre ikke vet nok om dette i det hele tatt, legger Cecilie til.
De etterlyser større fokus på hav og vannmiljø, og minner om at sjøen dekker over 70 prosent av jordens overflate.
Lærer av praksis på forskningsbåt
MS Rognfjell er utviklet av Kongsberg Discovery og utstyrt med avansert teknisk utstyr. Båten brukes til undervisningstokt hvor elever får praktisk erfaring med å måle vannkvalitet, studere marine organismer og lære om fjordens økosystem.
Gjennom slike tokt får unge innsikt i havets utfordringer og viktigheten av å ta vare på naturen. For elevene fra Slottsfjellet ble det en opplevelse de sent vil glemme – og som ga dem et klart budskap:
Fjorden trenger hjelp. Og det haster.