Curie 5

23.03.2023

VGS-elever besøkte INSPIRIA for en innholdsrik dag i bioteknologi

Denne uka var videregående skoler fra hele Østfold invitert til fagdag i Bioteknologi på INSPIRIA science center. Det ble noen spennende og varierte dager på vitensenteret for elever som fordyper seg i faget.

Hvert år arrangerer vitensenteret på Grålum ulike fagdager for VGS-elever i Østfold, og denne uka var det «Biotekdagene» som sto på kalenderen for elever som går Biologi 2 på VG3.

Torsdag var Kirkeparken videregående skole fra Moss på INSPIRIA-besøk.

Dagen bestod av en undervisningsøkt i kjemilabben på senteret der elevene lærer mer om genmodifisering av bakterier ved hjelp av plasmider. I denne sammenhengen kan kunstig fremstilte plasmider brukes som vektorer for overføring av DNA inn i celler. Dette kan blant annet brukes til produksjon av medisiner.

VGS-elevene skulle også få jobbe med bakterien E. coli, og da er det viktig at man «jobber rent» og øver seg på labsikkerhet.

Les mer om fagdagen Biotek her.

Edith Akerø er formidler på INSPIRIA science center, og var med å undervise under fagdagene på senteret.

– Det er gledelig at det er så mange påmeldte. Det som er nytt for i år er at vi får besøk av Anette Christensen Lie-Jensen fra Høgskolen i Østfold som skal ha forelesning for elevene, forteller Akerø.

Lie-Jensen har en doktorgrad i bioteknologi, og har vunnet prisen for «Beste forelesning som phd-student».

– Hun foreleste om noe mange av oss ikke har et så godt forhold til, nemlig bananflua. Man kan faktisk ikke få sagt nok lovord om bananflua (drosophila melangaster), fordi den er en viktig modellorganisme som har hjulpet oss å forstå mye mer av genetikkens spennende verden, sier formidleren.