Juniorvannprisen 2024 72Ppi 19

20.03.2024

Flinke studenter imponerte fagjuryen under finalen i Norsk Juniorvannpris

Norsk Juniorvannpris er en konkurranse for ungdommer mellom 15-20 år med hensikt å vekke mer engasjement og interesse for lokalt og globalt vannmiljø.

Hvert lag skal lage sitt eget vannprosjekt, og tirsdag skulle finalistene presentere arbeidet sitt i finalen på INSPIRIA science center. Årets finalister var fra Stavanger, Kristiansand og Asker, og vinneren skulle få muligheten til å representere Norge under den internasjonale finalen i Stockholm denne høsten.

Les mer om Norsk Juniorvannpris her!

Det var Kasun Siriwardane fra British International School of Stavanger som stakk av med seieren i finalen på INSPIRIA. Han imponerte stort med sin presentasjon om hvordan eteriske oljer som tetre, kanel eller kløver kan forhindre rust og vekst av biofilm på stål som blant annet brukes i oljeindustrien.

Lagene skulle presentere hvert sitt prosjekt til en fagjury. Her skulle ungdommene gi en beskrivelse av prosjektet sitt med ekstra fokus på metoder, hensikt, observasjoner og konklusjoner fra arbeidet de hadde lagt ned. I tillegg skulle lagene fortelle noe om hvordan vannprosjektet deres kan sørge for økt livskvalitet.

Vinneren ble premiert med 20.000 kroner som blant annet skal gå til videre satsing i arbeidet på vannmiljø. 2. og 3. plass fikk 5.000 kroner som gikk til prosjektdeltakerne.

Under tirsdagen finale ble finalistene, fagjuryen og publikum ønsket velkommen av konferansier PK fra INSPIRIA science center. Deretter ventet et foredrag fra Live Semb Vestgarden fra Universitetet i Sørøst-Norge.

Så var det finalistene sin tur til å presentere hvert sitt prosjekt før Tom A. Karlsen fra ingeniør- og arkitekturrådgivningsselskapet COWI holdt et avsluttende foredrag.

Senere på ettermiddag ble alle involverte invitert til middag på vitensenteret. Vinneren ble kåret i Oslo dagen etter.

– Det har vært stas å kunne arrangere finalen her på vitensenteret. Her satser vi stort på det marine med skoletokt med båtene våre, og i tillegg har vi en stor temautstilling om livet under vann. Jeg er veldig imponert over det finalistene har prestert, og ønsker dem lykke til med arbeidet videre, spesielt Kasun som skal representere Norge i den internasjonale finalen i Stockholm, forteller fagkoordinator og formidler, Edith Akerø.