FLL 2023 7

11.11.2023

Super innsats under årets regionale finale i FIRST LEGO League

11. november arrangerte INSPIRIA science center regional finale for verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge, FIRST LEGO League.

INSPIRIA science center har arrangert FIRST LEGO League siden 2011 på vitensenteret på Grålum. Hvert år deltar skole- og fritidslag fra hele landet på en spennende regional finale på sitt nærmeste vitensenter der de beste lagene skal delta i Skandinavisk finale, som i år arrangeres i Mo i Rana 2. desember.

Til den skandinaviske finalen i Mo i Rana 2. desember er det lagene «The brainmasters jr.» fra Sarpsborg og «The Code Girlz» fra Fredrikstad som vant Championsprisen. Denne prisen går til de to lagene som er best sammenlagt i alle kategoriene som det kjempes om.

I finalen i robotkonkurransen var det «LEGOGeeks» fra Halden mot «Dragon Team» fra Moss som skulle gjøre opp om seieren, og det var til slutt «Dragon Team» fra Moss som stakk av med seieren etter en veldig spennende finale.

Samlet barn og unge fra hele Østfold

Hensikten med FIRST LEGO League er å øke interessen for teknologi og vitenskap og å stimulere dagens barn og unge til å bli morgendagens ingeniører og forskere. Lagene skal sammen programmere en LEGO-robot som skal utføre ulike oppgaver på et spillebrett. I tillegg skal lagene ha hver sin presentasjon med fokus på realfag og teknologi.

Årets oppdrag heter MASTERPIECE, og deltakerne har forsket på hvordan de kan bruke teknologi til å forbedre formidlingen av kunst og kultur for å engasjere andre, og oppmuntre flere til å delta i det de liker å gjøre

– Interessen for årets FLL har vært stor, og det er en glede for oss på INSPIRIA å kunne arrangere dette år etter år. Dette er en unik mulighet for oss til å samle barn og unge fra hele Østfold og andre deler av Østlandet som har en stor interesse for teknologi og ingeniørfaget, forteller Per Kristian «PK» Grytdal fra INSPIRIA science center.

Regionale finaler med 600 lag

Konkurransen støttes av Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens helter, hvor selskapet støtter talenter innen idrett, kultur og realfag. Sentralt i konkurransen er samarbeid, mestring – og ha det moro underveis. I hele landet ble det arrangert 27 regionale finaler med over 600 lag på deltakerlisten.

Fra Fredrikstad var det elever fra Gudeberg barne- og ungdomsskole, Gressvik ungdomsskole, Vestbygda ungdomsskole og Rekustad skole. Fra Sarpsborg stilte Hannestad skole, Lande skole, Alvimhaugen skole, Sandessundveien skole og Varteig barne- og ungdomsskole. Elever fra Havnås skole i Indre Østfold deltok, mens en vennegjeng fra Frelsesarmeen i Halden og laget «Dragon team» fra Moss også kjempet om seieren.

– Jeg er virkelig imponert over hva lagene har fått til i år og løsningene de har kommet opp med. Vi er avhengig av kreative hoder som er med på å drive verden fremover og som ønsker å komme opp med nye løsninger og ideer. Her har FIRST LEGO League alltid vært en fantastisk arena, som er med på å skape slik entusiasme for å utforske og lære blant barn og unge år etter år, sier Thea Moen, sponsorsjef i Equinor Morgensdagens helter.

Fakta om FIRST LEGO League:   

  • Verdens største kunnskap- og teknologikonkurranse for barn og unge.    
  • FIRST LEGO League ble første gang arrangert i 2000.     
  • Arrangementet FIRST LEGO League arrangeres av FIRST Scandinavia og støttes av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter, hvor Equinor støtter talenter innenfor realfag, kultur og idrett. 
  • Hensikten med arrangementet er å øke unge menneskers interesse for teknologi og vitenskap, og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.     
  • Rundt 605 lag fordelt på 27 norske byer deltar under årets regionale finaler.  
  • Årets oppdrag er MASTERPIECE, og det handler om teknologi som vil forbedre publikums opplevelse av en kreativ produksjon.
  • Den skandinaviske finalen arrangeres 2. desember på Max Arena Gruben i Mo i Rana.