Bilde1

06.09.2023

Nytt prosjekt skal motivere VGS-elever og ansatte til å reise mer miljøvennlig til skolen

Sammen med Viken fylkeskommune skal INSPIRIA science center engasjere fem videregående skoler i Viken til å delta i en samkjøringskampanje denne høsten. Målet med prosjektet er å vise elevene og ansatte at endringer i reisevaner kan spare både lommeboka og miljøet.

Utover høsten skal Askim VGS, Malakoff VGS, Jessheim VGS, Eiker VGS og Buskerud VGS delta i prosjektet «Grønn mobilitet på videregående skoler i Viken». 

De neste månedene skal INSPIRIA besøke VG2-elever på skolene for å gjennomføre konkurranser, aktiviteter og undervisningsopplegg for elevene. 

– På INSPIRIA jobber vi med en rekke mobilitetsprosjekter rettet mot næringslivet, men denne gangen skal vi fokusere mer på ungdommen. Dette er en målgruppe som ikke har fått førerkort ennå, og vi håper at dette prosjektet kan være med å påvirke tankesettet deres for framtidig bilbruk. Vi gleder oss til å sette i gang, forteller fagkoordinator for Grønn mobilitet, Kamyar Ahmadi.

I tillegg skal det arrangeres en kampanje for ansatte, kalt «Grønnere sammen». I kampanjen vil det være et ekstra fokus på samkjøring, i tillegg til at skoleansatte får tilgang på elsykler og elsparkesykler.

Spennende opplegg og gunstige fordeler

Som en del av kampanjen vil ansatte som samkjører til skolen få økonomisk støtte underveis. Her vil sjåføren få 1 krone for hver kilometer man har en kollega som passasjer. Hvis flere passasjerer sitter på vil satsen øke med 50 øre per person. Passasjerer får også 1 krone i støtte per kilometer.

Skoleansatte får også tilgang på en sykkelcontainer i to uker for å fritt kunne prøve elsykler og elsparkesykler til og fra jobb. Ansatte får også tilgang til et gunstig leasingtilbud og spennende konkurranser.

Elevene på VG2 får også et undervisningsopplegg i skolegården som varer i to skoletimer (90 min). Her blir det fokus på reisevaner, samkjøring, trafikksikkerhet med elsparkesykkel og en ferdighetsløype som elevene får prøve.