Åpning Av Ladepark (1)

01.11.2022

INSPIRIA lanserte unikt konsept under åpningen av Nord-Europas største ladepark

«INSPIRIA Ladepark» har fått 40 nye Tesla lynladere utenfor vitensenteret på Grålum. Det betyr at «Norges smarteste ladepark» nå har 75 unike ladestasjoner klare til bruk og sannsynligvis er Nord-Europas største.

Nå er ladeparken ved INSPIRIA science center utvidet med nye hurtigladere fra Tesla. «Supercharger» fra elbilgiganten er allerede etablert flere steder i Østfold, men mange flere ladeplasser trengs. Nå er også 40 nye ladeplasser lett tilgjengelig på Grålum.

Se video fra åpningen lenger ned i saken.

Tirsdag 1. november var det høytidelig åpning utenfor vitensenteret med lokale politikere, næringsliv og samarbeidspartnere. 

– Lynladerne til Tesla vil utfylle ladeparken vår på en veldig god måte. De kan selvsagt brukes av alle biler med såkalt CCS-plugg. Det gir oss muligheten til å tenke litt nytt og spenstig framover for å videreutvikle ladeparken vår enda mer, forteller en stolt direktør ved INSPIRIA science senter, Geir Endregard.

Lad og lær

Tesla har vært tydelige på at man har ønsket seg en annerledes ladepark langs E6 som ikke ligger tett til en bensinstasjon eller hurtigmatkjede. INSPIRIA science center har derfor laget et opplegg for besøkende av ladeparken som har fått navnet «Lad og lær». Her kan både barn og voksne lære mer om hva som skjer når en elbil blir fylt med strøm. Det er utviklet ulike informasjonsløsninger både innenfor og utenfor vitensenteret for de som ønsker å strekke litt på beina.

– I samarbeid med Tesla har vi satt opp en informasjonsløsning resepsjonen vår der man kan lære mer om elbiler, elbilens historie, lading og mye mer. Vi har også laget en kunnskapsløype ute i parken vår som både store og små kan prøve seg på. Her kan man bruke mobilen for å spore QR-koder som er plassert rundt. Det er også mulig å se kule energivideoer og informasjonstavle fra ladeanlegget, sier Endregard.

Stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen, fylkesråd Annette Raakil og Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje deltok på åpningen. Bjørnebekk-Waagen skryter av det Inspiria har fått til med den nye ladeparken.

– Det at INSPIRIA etablerer mulighet for å lære noe mens en lader synes jeg er kjempesmart. Dette et er godt eksempel på hvordan man kan senke terskelen og invitere flere inn. INSPIRIA sammen med de andre vitensentrene er et viktig virkemiddel for læringsglede og rekruttering til kompetanseområder Norge og Østfold har behov for å i årene som kommer, sier Elise Bjørnebekk Waagen, APs utdanningspolitiske talsperson.

Norges smarteste, og Nord-Europas største ladepark

I april 2022 åpnet 35 smarte ladeplasser utenfor vitensenteret som driftes på solceller og et stort batteri på 500 kW. Denne delen av «INSPIRIA Ladepark» er først og fremst myntet på elbil-kjørere som vil lade ekstra miljøvennlig mens de besøker vitensenteret eller andre plasser på Grålum. Lynladerne til Tesla er mer for de som raskt må videre.

– Vi trenger mer ladeinfrastruktur som er grønn og tilgjengelig skal vi lykkes med det grønne skiftet. Klimautfordringene er store også i vårt område og alt som kan få folk over på elbiler er bra. Samtidig viser jo INSPIRIA også hvordan solceller og batterier kan utnyttes, sier Annette Raakil, fylkesråd for plan, klima og miljø i Viken Fylkeskommune.

Ved ladeparken inne på vitensenteret vil det framover være mulighet for å kjøpe seg noe mat og drikke i kafeen på senteret. Det er også utvidede åpningstider for toalettbesøk og ly inne i resepsjonen for ladekundene.

– Nok en gang blir jeg stolt over hva INSPIRIA får til. Vi ligger strategisk ved E6 og selvsagt skal vi ha den smarteste, beste og største ladeopplevelsen her hos oss. Det passer med kommunens strategi for aktiv rolle innen det grønne skiftet, avslutter Sindre Marthinsen Evje, ordfører i Sarpsborg.

Nøkkelfakta om Inspiria Ladepark:

Nord-Europas største ladepark

  • 75 plasser totalt
  • 40 Lynladere, Tesla superchargere
  • 35 destinasjonsladere med smart solcelleløsning

«Verdens eneste» med Lad og lær

  • Utstilling i resepsjonen – strekk på beina og lær noe
  • Kunnskapsløype i parken – gå en liten runde og lær noe
  • Morsomme energivideoer – for deg som blir i bilen
  • Infotavle om smart og grønn-ladeløsningen for destinasjonsladningen

Tilpasset opplevelsestilbud mens en lader

  • Egen tilpasset billett, betal per minutt
  • Åpen resepsjon for toalett, butikk og plass å vente
  • For barn: lån tesla batteridrevne biler i parken (i helger og ferie i senterets åpningstid)