Still 2025 05 08 130835 1.13.1

08.05.2025

Lærere i Østfold utforsket fremtidens klasserom med kunstig intelligens

Denne uken har INSPIRIA science center vært vertskap for et spennende og fremtidsrettet lærerkurs for ungdomsskole- og videregåendelærere fra hele Østfold. Kurset, med tittelen Lærerens KI-assistent, tok for seg hvordan generativ kunstig intelligens (KI) kan brukes i skolehverdagen og ikke minst, hvordan den bør brukes på en ansvarlig måte.

Kurset ble arrangert i samarbeid med Framtidstro, et Interreg-prosjekt i regi av vitensentrene Innovatum og INSPIRIA. Prosjektets mål er å styrke elevers tro på fremtiden gjennom å utforske hvordan ny teknologi kan integreres i utdanning og arbeidsliv uten å undergrave unges selvtillit.

Les mer om Framtidstro-prosjektet her

Gjennom både forelesninger og praktiske workshops fikk deltakerne innsikt i spørsmål mange nå stiller seg:
Hva er egentlig generativ KI? Hva betyr det å «prompte»? Og når kan man si at man har blitt KI-klonet?

– Vi ønsket å gi lærere et konkret og nyansert bilde av hva KI er og hvordan den påvirker både læring og undervisning, sier Marianne Moe fra INSPIRIA. – Samtidig er det viktig å diskutere etiske problemstillinger og vise eksempler på når det kanskje ikke er hensiktsmessig å bruke KI i skolen.

Delte erfaringer fra Sverige

En av kursholderne var Tomas Alebro fra Innovatum Science Center i Sverige, som har bred erfaring med KI-undervisning for lærere. Han delte innsikter og praktiske metoder som allerede brukes i svenske klasserom.

Responsen fra lærerne var svært positiv. Mange satte pris på muligheten til å prøve ut verktøy og diskutere både muligheter og utfordringer sammen med kolleger fra andre skoler.

Kurset markerer et viktig skritt i å forberede lærere på en skolehverdag der kunstig intelligens vil spille en stadig større rolle – ikke som en erstatning for læreren, men som en støtte i arbeidet med å skape engasjerende, tilpasset og fremtidsrettet undervisning.