Dugnad Bilder Presse 20012023 6

20.01.2023

INSPIRIA science center åpner ny utstilling – «Dypdykk» skal gi publikum en unik mulighet til å utforske havets verden

Lørdag 21. januar åpner vitensenteret i Sarpsborg sin nye marine utstilling for sine besøkende.

Den nye utstillingen Dypdykk skal ta besøkende gjennom en reise i havets dyp. Her kan man utforske den spennende verdenen under vann og lære mer om hva som gjør havet så viktig for oss mennesker, hva vi bruker det til og hva som truer det. Etter nesten tre år med den populære dinosaurutstillingen «Dinosauria» er det marine opplevelser som overtar hele senterets første etasje.

– Vi ønsker å gi våre besøkende en ordentlig god opplevelse, samtidig som man får kunnskapspåfyll og økt nysgjerrighet for det marine. Dypdykk inneholder mange stasjoner som både er varierte og morsomme. Vi har større fokus på hva man kan gjøre, og økt grad av interaktivitet i denne utstillingen, forteller administrerende direktør, Geir Endregard.

Her kan du lese programmet til den nye utstillingen.

Vitensenteret på Grålum har fått støtte fra Equinor for å finansiere den nye utstillingen. Utstillingen omfavner forskjellige temaer om det marine, både om dyre og planteliv og bruk av havet for menneskelig aktivitet. Det blir også nye reiser i planetariet med film om korallrev, nye kreative verksteder og nytt Science Show kalt «Monstre i dypet».

– På INSPIRIA kan du lage fisker til et stort digitalt akvarium, besøke senterets aktivitetsverksted, få med deg science showet «Monstre i dypet» – og selvfølgelig blir det muligheter for å bygge med LEGO.

Dypdykk skal i utgangspunktet passe for alle aldre, og vi legger opp til at det skal være noe spennende å oppleve for hele familien.

– Her på INSPIRIA installerer vi en ny temautstilling annen hvert år. Mange vil kanskje si det er vel ambisiøst, men vi får veldig gode tilbakemeldinger fra publikum som kommer tilbake igjen og igjen. Nå har vi hatt stengt vitensenter i en måneds tid for å få Dypdykk ferdig, og de ansatte på senteret har jobbet som noen helter for at vi skulle rekke åpningen i slutten av januar, smiler Endregard.

Fakta om Dypdykk:

  • Dypdykk er forankret i FNs bærekraftsmål nr. 14 om å bevare og beskytte livet i havet. Gjennom utstillingen kan du få en innsikt i de delmålene som er satt for å sikre at verdenshavene fortsetter å fungere som en viktig ressurs for menneskeheten.
  • Dypdykk dekker ca. 1250 kvm i hele senterets underetasje.
  • Dypdykk er en del av Inspiria sitt arbeid med det Marine igjennom prosjektet Frisk Oslofjord og oppgaven med å drive besøkssenter for Oslofjorden som senteret gjør sammen med Horten kommune, Kongsberg Maritime og Bastø Fosen.