Midgardsormen Singløya

20.07.2021

Oppdag Singløya med M/S Ny Vigra III

INSPIRIA og Visit Østfold lanserer et nytt og spennende publikumstilbud til sjøs.

INSPIRIA science center skal sammen med Visit Østfold arrangere cruise i skjærgården og kjøre ruter med ekskursjonsskipet Ny Vigra III til Singløya fra starten av august. Skjærgårdscruisene med avgang fra Høysand og Phønixbrygga varer i drøye 4 timer. I tillegg blir det faste ruter som tar en drøy time hver vei, henholdsvis opp og ned Glomma (Fredrikstad – Sarpsborg), og ikke minst til Hvalers nordligste øy, Singløya.

Her blir det historie, natur og en sniktitt på hva som kan tilbys her i fremtiden. Familien som i 2007 kjøpte hovedgården på Singløya har lenge jobbet med å gjøre områdene der mer tilgjengelig for folk. De ønsker å ta tilbake litt av det som en gang var, enten det gjelder gårdsdrift, skole, eller natur- og kulturopplevelser. Skape noe nytt og spennende av gammel nostalgi. Og nå begynner det endelig å ligne noe:

– Ambisjonen vår for Singløya har hele tiden vært at flere fra områdene rundt skulle kunne ta del i den fantastiske naturen her ute, og at vi kunne legge til rette for unike opplevelser. Selv om mye fortsatt gjenstår, føler vi at tiden er inne for å åpne opp litt mer nå i august, sier Fredrik Haare, prosjektleder for Singløya.

Haare forteller videre at de også har utbedret veiene og stiene, etablert rasteplasser og badeplasser, satt opp toaletter – og at de åpner en selvbetjent gårdsbutikk:

– Her kan du blant annet kjøpe eplemost fra Olseng, og italienske, rå pølser – salsiccia – fra en produsent i Østfold, som du kan grille i en bålpanne lenger opp. Men utvalget og tilgangen i den selvbetjente butikken vil variere, så vi legger opp til at man først og fremst tar med seg mat og drikke selv, sier han.

 

Ruter med Ny Vigra III

Bakgrunnen for båtturene til nettopp Singløya er at INSPIRIA science center har inngått en avtale med Haare om å etablere et skoletilbud der. Derfor bygges det nå klasserom for store og små som skal tas i bruk til høsten. Tanken er at Singløya-området skal kunne styrke skoleleveransene til sjøs som vitensenteret allerede leverer, og hvor ekskursjonsskipet M/S Ny Vigra III står sentralt.

Det var takket være denne avtalen at idéen om å teste ut turer også for publikum til Singløya ble til:

– Har du sett hvor fint det er her ute? Jeg tror det er veldig mange som ville elsket å få en «behind the scenes»-tur hit til Singløya nå i sommer, mens alt sammen tar form. Det er så mye spennende å oppdage her, fra istidens jettegryter til enestående natur, skulpturer og annet. Å tilbringe en dag her ute tror jeg må være den perfekte oppskrift på ro i sjela, sier INSPIRIA-direktør Geir Endregard begeistret.

 

Avganger fra Phønixbrygga og Høysand

Vitensenteret, som som drifter Ny Vigra III, har fått løyve til å kjøre ruter i dette området. Visit Østfold er med som samarbeidspartner. I august blir det dermed faste avganger fra Phønixbrygga i Fredrikstad til Singløya på tirsdager, fredager og søndager, samt et 4-timers skjærgårdscruise til blant annet Hankøsundet midt på dagen. I september kjøres samme faste ruter på lørdager og søndager. Det vil også være et 4,5-timers skjærgårdscruise med avgang fra Høysand i Skjeberg tre torsdager i august. Her blir det også av- og påstigning på Singløya for de som heller ønsker å tilbringe noen timer på øya.

I tillegg til Singløya-turene og skjærgårdscruisene kjører Ny Vigra III ruter opp og ned langs Glomma på onsdager og lørdager.

– Vi har lagt opp til at du kan bli med på dagscruise, kjøre frem og tilbake, eller bare én vei og at noen henter deg på Singløya – eller at du kanskje tar bussen hjem fra Sarpsborg hvis du tar Glomma-turen. Det er flere muligheter, sier Endregard.

 

Unike kunstopplevelser

Prosjektleder Haare forteller at de har gjort mye for å tilrettelegge for mer besøk på Singløya. Flere av husene på har blitt restaurert. Blant annet har den gamle smia blitt bygget opp igjen – til og med ved bruk av tømmer fra Singløya. Smia hadde stått ubrukt i flere tiår, og måtte bygges opp igjen fra grunnen. Ifølge Haare er imidlertid dette et symbolsk prosjekt, fordi det legger grunnlaget for å nå målet om også å «ta tilbake» håndverket til Singløya.

Når man snakker om håndverk og Østfold kommer man ikke utenom steinhogging. Den gråhvite granitten som Gustav Vigeland brukte til Monolitten – og de andre skulpturene i Frognerparken –kom fra nettopp Østfold, bare noen steinkast unna. Derfor er det passende at billedhogger og kunstner Fredrik K.B. flytter inn i steinhoggeratelieret ved siden av smia, hvor han skal arbeide med skulpturer året rundt.

Det er han som har laget den flotte skulpturen av Midgardsormen som allerede er reist på Singløya. Kunstnerens skulpturprosjekt som dreier seg om norrøn mytologi, tar sikte på å fortelle historiene på en ny måte. Her kan du som besøkende erfare hvordan den urnordiske mytologiens fortellinger om verdens tilblivelse, undergang og gjenoppstandelse kan ha betydning i ditt eget liv. Dette er det første av flere kulturelle og historiske innslag som vil gjøre Singløya til et sted for rekreasjon og hygge – men også læring – for barn og voksne.

I smia skal det også hogges byggesteiner til bruk i andre prosjekter på øya, blant annet til en bro og en brønn som skal bygges «på gamlemåten».

 

Har mye på gang

Haare sier at det er meningen å senke tempoet litt idet du går i land på Singløya.

– Opplev naturen. Slå deg ned på en rasteplass med termos og matpakke. Bruk tid. Ta med badetøy, frisbee eller fotball, og ha det gøy. Eller kanskje ta deg tid til å lese en bok? foreslår han.

– Selv om vi har «kommet i gang» for alvor nå, har vi fortsatt mange idéer for øya i årene som kommer. Jeg håper at de første gjestene vi får nå i sommer vil være med på å utforme tilbudet litt. At vi ser hva som egner seg for at flest mulig skal trives godt, legger Haare til.

Han er gjennomgående opptatt av å «ta tilbake» noe av det som var før på Singløya, enten det gjelder gårdsdrift, undervisning (skolebygget var i drift frem til 1938) eller andre ting, men å sette det i en mer moderne kontekst. Et nikk tilbake til fortiden, og et skue mot fremtiden.

– Kunstneren Fredrik K.B er også i gang med en ny skulptur, som forteller en tragisk historie om en ung jente som levde her for 300 år siden. Jeg vil ikke si for mye om det ennå, men kanskje kan denne historien gi de som besøker øya et perspektiv på hvordan samfunnet var den gang. Det blir veldig nært når du knytter slike historier sammen med et sted, naturen rundt og kulturelle innslag som forsterker det hele. Det er det vi ønsker. Å gi de som besøker oss inntrykk og opplevelser, avslutter Haare.

Bestill billetter her »