Skjermbilde 2022 10 19 Kl. 20.08.49

05.12.2022

Unik løsning på INSPIRIA Ladepark skal få opp farten på etablering av lynladere

Østfold Energi, Tesla og Inspiria science center tar tak i utfordringen med mangel på tilgang på strøm for ladeparker. Nå har aktørene planer om å bygge en løsning for lynladeparker uten å belaste strømnettet.

I november åpnet Inspiria science center 40 nye lynladere fra Tesla på Grålum. Fra før hadde ladeparken, rett ved E6 i Sarpsborg, 35 destinasjonsladere som solceller og batterilagring som gjør ladeparken til en av Nord-Europas største. Nå ønsker samarbeidspartnerne Tesla, Østfold Energi og Inspiria å vise resten av verden hva som er mulig.

– Vi har søkt PILOT-E, en støtteordning fra Enova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet om å få bygge om Tesla-anlegget til å gå på lokalprodusert strøm med vind og sol. Det unike med dette er at vi skal bygge og forske på Norges og kanskje verdens første lynladeanlegg som lar seg drifte med vind, solceller og store batterier uten å bruke strømnettet, forteller en entusiastisk Geir Endregard fra Inspiria science center.

Her kan du lese saken som TV2 har skrevet om INSPIRIA Ladepark.

Kan dekke hele energibehovet

Partene mener det er et stort potensial for å bygge lignende anlegg både nasjonalt og internasjonalt. På ladeparken på Grålum er det Østfold Energi som står for kraftløsningen, Tesla kjøper kraften, mens INSPIRIA drifter informasjons- og kunnskapsløsninger.

Kraftprodusenten Østfold Energi mener lokalprodusert strøm og batterier kan løse mange av nettutfordringene Norge står ovenfor.

– Med mål om null nye fossile biler på veien i 2025 vil det kreve en massiv utrulling av hurtigladere. Det gir et enormt press på strømnettet, som krever at vi tenker helt nytt, sier Martin Vatne, direktør for strategi og forretningsutvikling i Østfold Energi.

De tre aktørene har store konkrete planer og ønsker å teste om vind sammen med sol vil kunne dekke opptil hele energibehovet estimert opptil flere MWt per år. Da må det vindmøller med samlet kapasitet på opptil 1MW på plass og solceller på hele Inspiria bygget.

Verdens første på vind og sol

Planen er å forske og teste om all lading baseres på kortreist lokalprodusert strøm med dagens konsesjonsgrenser. Overskundsenergi fra anlegget vil redusere Inspirias eget forbruk.

PILOT-E er et finansieringstilbud til norsk næringsliv, etablert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova. Målet med ordningen er at helt nye produkter og tjenester innen miljøvennlig energiteknologi skal bli raskere utviklet. De skal også bli tatt i bruk for å bidra til utslippskutt både i Norge og internasjonalt.

Nøkkelfakta om Inspiria Ladepark:

Nord-Europas største ladepark

  • 75 plasser totalt
  • 40 Lynladere, Tesla superchargere
  • 35 destinasjonsladere med smart solcelleløsning

«Verdens eneste» med Lad og lær

  • Utstilling i resepsjonen – strekk på beina og lær noe
  • Kunnskapsløype i parken – gå en liten runde og lær noe
  • Morsomme energivideoer – for deg som blir i bilen
  • Infotavle om smart og grønn-ladeløsningen for destinasjonsladningen

Tilpasset opplevelsestilbud mens en lader

  • Egen tilpasset billett, betal per minutt
  • Åpen resepsjon for toalett, butikk og plass å vente
  • For barn: lån tesla batteridrevne biler i parken (i helger og ferie i senterets åpningstid)