Helgeprogram på INSPIRIA science center!

Legg planer for en super dag på INSPIRIA science center – hvor smil og forundring er inkludert i inngangsbilletten. – Moro for hele familien!

Programmet vårt byr på en rekke nye opplevelser og aktiviteter for barn og unge – og voksne! Inne på vitensenteret kan du oppleve vår temautstilling "Dypdykk" som tar deg med på en spennende reise under vann. Vi har forestilling om "Monstre i dypet" med kule eksperimenter, aktivitetsverksteder for hele familien, kulekino og planetariereise – i tillegg til vår faste vitensenterutstilling i 2 etg.

Ved INSPIRIA science center finner du også en stor, utendørs aktivitetspark med sykkelbaner og klatrestativer. NB! Uteparken vår er delvis sesongstengt til neste vår, men dere kan fritt ferdes med egne sykler og sparkesykler. Bungee-trampoline, Tesla Trafikkskole og sykkelutleie er stengt.

Åpningstider

Hva skjer hos oss?

Besøk vitensenteret i Sarpsborg hvis du vil ha noe gøy å finne på med hele familien! Aktiviteter og opplevelser inne og ute, og et nytt helgeprogram som byr på mye ekstra. Billetter kan forhåndsbestilles eller kjøpes i døra.

Det er ladepark for elbiler/ladbare biler utenfor, samt betalt parkering med EasyPark-appen.

Program

Aktiviteter inne:

Kl.11.00–17.00 Kreative verksteder, 1.etasje
Kl.11.00–17.00 Programmering med Micro:bit og MakeCode Arcade, 2. etasje
Kl.11.00–13.30 Lydlab – lær musikkproduksjon i koderommet, 2.etasje
Kl. 11.30–11.45 360º-filmvisning i utstillingen
Kl. 12.00–12.20
Planetariereisen "Dypdykk i universet", 2.etasje
Kl. 12.30–12.50 Science show, Da Vinci-salen i 1.etasje
Kl. 13.30–13.45 360º-filmvisning i utstillingen
Kl. 14.00–16.30 Lydlab – lær musikkproduksjon i koderommet, 2.etasje
Kl. 14.00–14.20 Planetariereisen "Dypdykk i universet", planetariet i 2.etasje
Kl. 14.30–14.50 Science show, Da Vinci-salen i 1.etasje
Kl. 15.00–16.00 GyroXtreme – astronautsimulator, 2.etasje
Kl. 16.00–16.20 Planetariereisen "Dypdykk i universet", planetariet i 2.etasje

Dypdykk – opplev en verden under vann

Utforsk havets hemmeligheter og vakre skatter i vår temautstilling Dypdykk. Her kan du dykke ned i denne spennende verdenen og lære mer om hva som gjør havet så viktig for oss mennesker, hva vi bruker det til og hva som truer det. Ta med deg familien og bli med på en spennende reise gjennom havets dyp.

På INSPIRIA kan du lage fisker og se dem svømme rundt i et stort digitalt akvarium, gå gjennom en vortex-tunnel, besøke senterets kreative aktivitetsverksteder og oppleve vår nye forestilling "Monstre i dypet" med eksperimenter  – og selvfølgelig blir det muligheter for å bygge LEGO. Les mer om utstillingen vår her >>

360º filmvisning

Få med dere en filmopplevelse utenom det vanlige! I utstillingen vår har vi et 360 graders filmlerret som henger fra taket. Under visningen vil det komme opp flere spennende filmer av livet under vann, mens en vitenskapsvert guider oss gjennom. Før showet mørklegger vi hele vitensenteret for å skape den perfekte stemningen. Lerretet er såpass stort at man kan stå nesten hvor som helst i utstillingen vår for å få et godt øye av hva som skjer!

I helgeprogrammet vårt vil vi ha to visninger som varer i ca. 10 minutter.

Lær programmering i vårt koderom

I vårt koderom ved siden av planetariet i 2.etasje kan besøkende lære seg enkel koding og programmering i et program som heter MakeCode. Her kan man skape sin egen musikk og dataspill med selvinstruerende tutorials vi har laget. 

Dette kan dere prøve i vårt koderom:

  • Programmere et spill i programmeringsmiljøet MakeCode Arcade, laste spillet over på et lite, håndholdt spillkonsoll og spille sitt eget, selvlagede dataspill på noe som ligner en gammeldags GameBoy
  • Programmere musikk på en BBC:Microbit i MakecCode for Micro:Bit
  • Programmere en farge-LCD-skjerm med lysmønstre ved hjelp av en BBC Micro:Bit og MakeCode for Micro:Bit

Rommet er selvinstruerende, men startinstruksjoner henger på veggen ved hver stasjon. Aktivitetene egner seg best for aldersgruppen 10 år og oppover, eller yngre barn sammen med en voksen.

Lydlab 

Bli med og skap magi mellom lyd og bilder når du får muligheten til å programmere musikk til filmklipp i koderommet. Ved bruk av musikkverktøyet Soundtrap kan du lage komposisjoner for å lydsette et filmklipp. Med nærmest frie tøyler til verktøyene kan du jobbe kreativt og programmere musikk. Lydlab passer bra for barn og unge som liker musikk og som er nysgjerrig på å lage musikk digitalt. Voksne har også glede av Lydlab! Lydlab er sponset av Equinor - Morgendagens helter.

Kreative verksteder

Perling av armbånd
Her kan familien kose seg sammen, og lage flotte smykker av perler i naturmaterialer – gratis.

Vindmølleverksted
Lag din egen proppel til vindmøllen med gjenstander som ligger klare ved stasjonen, og se hvor mye energi den produserer på skjermen. Her er det bare å slippe kreativiteten løs!

Flaskepost

Flaskepost
Lag en "flaskepost" med din oppfordring til hvordan vi i Norge kan bidra med å redde livet i havet – og heng den opp på vår flaskepost-vegg.

Ta egne bilder i vårt fotostudio
Smil! I selfie-studioet vårt kan du ta egne bilder "under vann".

Bygg LEGO
Barn og unge inviteres til å bygge LEGO! Vi har både LEGO DOTS og vanlig LEGO – her er det bare fantasien som setter grenser!

Planetariet

Visninger på senteret

Planetariereisen "Dypdykk i universet" i verdensrommet
Vi tar med deg med på en spektakulær planetariereise i verdensrommet! En aktivitetsvert forteller om planeter, stjerner, solsystemet, stjernehimmelen, galakser og mye mye mer, mens du sitter ned i kinostolen og kikker opp. Planetariumsreisen passer best for de over 5 år. Varighet ca. 15–20 min. 

Science show
Bli med på en reise ned i dypet der eksperimenter og læring går hånd i hånd, og bli bedre kjent med de mystiske monstrene som lever der. Vi skal reise fra havoverflaten til de mørke og ukjente havdypene. Showet passer best for de over 3 år.

Aktiviteter ute i aktivitetsparken

Lån sykkel eller prøv elsykkel
Sykkelparken vår har en rå Pump Track, og flere fine løyper som passer for barn som skal lære seg å sykle. Enkelte av syklene til utlån har til og med støttehjul. På INSPIRIA er det en 500 meter lang testbane på baksiden av bygget, ut mot E6, hvor det er plass til å tråkke på litt. Lån av sykler er inkludert i inngangsbilletten. Les mer om uteparken her >>

GyroXtreme – kun kl. 15.00–16.00

Lyst til å bli astronaut? GyroXtreme er en astronautsimulator som skal simulere din ferd opp mot stratosfæren (eller kanskje heller ned igjen fra termosfæren?). GyroXtreme gjenspeiler astronauttreningen på de første Apollo-programmene og der gjestene får kjenne på hvilke voldsomme g-krefter som kan finne sted i en rakettoppskytning, samtidig som de får en koordinasjonsoppgave i form av en barneleke som straks blir vanskeligere når verden snus i alle retninger og med høy fart. Høydekrav 140 cm.

DO YOU SPEAK ENGLISH?

Click here for more information »