Feltkurs i marinbiologi

For å oppfylle kompetansemål om gjennomføring av feltarbeid i Biologi 2, tilbyr INSPIRIA fra og med høsten 2022 et komplett todagers feltkurs. Her skal elevene utforske og teste ulike metoder, samle inn data og dokumentere artsmangfold i Fredrikstads unike skjærgård med vår undervisningsbåt M/S Ny-Vigra III. Det er overnatting på idylliske Singløya.

Faglig innhold og tidsplan

Dag 1 – avreise fra Phønixbrygga i Fredrikstad kl. 09:00 (Kan tilpasses litt)

 • Seiling til Singløya med innsamling av vannprøver og bløtbunnstrekk underveis.
 • Analyse av vannprøver og mikroskopering.
 • Artsbestemmelse og undervisning om tilpasninger og populasjoner frem til  ca. kl. 15.
 • Overnatting på Singløya.

Dag 2 – undervisning på land

 • Fokus på artsmangfold og bruk av metoder som linje- og ruteanalyse.
 • Seiling tilbake til Fredrikstad, med ankomst ca. kl. 15.

Programmet er tverrfaglig og variert, og forankret i aktuelle kompetansemål og kjerneelementer (se nedenfor). Målet er at elevene skal få et praktisk kurs, som både dekker formalkrav samtidig med at elevene blir bedre rustet til å gjennomføre avsluttende eksamen. Vi er også fleksible og kan tilpasse kurset noe til den enkelte skoles ønsker.

Undervisningsbåten M/S Ny Vigra III  driftes av INSPIRIA, og har blant annet moderne utstyr og teknologi til prøvetaking og undersøkelser i vann og på havbunnen.

Mulighet for dagstokt

Vi kan også tilby dagstokt, for eksempel, tilsvarende som leveres i prosjektet Frisk Oslofjord. For mer informasjon ta kontakt.

 

Praktisk info to-dagers toktet

Vi oppdaterer disse sidene etter behov. Er det noe dere føler mangler av info meld i fra. 

Her følger info om:

 • Når tilgjengelig
 • Pris
 • Mat og drikke
 • Overnatting
 • Klær og bekledning
 • Utstyr for godt utbytte
 • Praktisk om båten

Når tilbys turene

Fra og med siste uka i august, 2023.
​Avgang fra Phønixbrygga Fredrikstad to dager i uka, overnatting på Singløya til påfølgende dag.

 

Pris

To-dagers tokt koster 33.600,- eks. mva. Dette inkluderer alt utenom mat og drikke (se nedenfor). 

Dagstokt koster 22 050,- eks. mva

Prisen er for inntil 30 elever og 3 lærere/voksne. 

Mat og drikke

Mat og drikke til alle måltider tas med av skolen. Singløya, der en overnatter, har alt en trenger for selvhusholdning. Leirplassen er også utstyrt med flotte pizzaovner til deres disposisjon. 

 Vi stiller begge dager med litt frukt og vann, samt te og kaffe. Vi har kakao og solbærtoddy for salg. Dersom noen når vi er på båten har glemt mat eller blir sultne, har vi et lite utvalg av noe å spise tilgjengelig for kjøp. Kun betaling med Vipps.

 

Overnatting

Overnatting skjer på Singløya. Der er det toalett og vaskevann, men dette er en tur med litt røft preg. Alle elevene overnatter i lavvoer. Vi har 3 lavvoer til disposisjon med plass til 10 personer i hver. Vi anbefaler lærer å ta med eget telt/hengekøye hvis det ikke er ønskelig å overnatte i lavvo. Underlag og sovepose må alle ha med.

 

Klær og bekledning

Husk varme klær og sko! Det er kaldere på/ved fjorden, og vi anbefaler overtrekks bukse og vindtette jakker. Unngå ankelsokker og tøysko! Støvler/sko som tåler vannsprut er best.

Ta gjerne med regntøy i sekken. På sene høstturer anbefaler vi lue og votter. Bedre med for mye klær enn for lite. Husk også at det kan sprute fra fangsten, og vi tar ikke ansvar for klær som blir skitne.

 

Utstyr for godt utbytte

Dette er dager der elevene skal lære mye. Da er det lurt med notatblokk, blyant fungerer i felt uansett vær. Mobiltelefon fulladet er lurt for bilder og video. Lademuligheter på øya er begrenset. Hvis dere ønsker å ha med dere arter, vann- eller planktonprøver tilbake, må dere ha med egnet oppbevaring som dramsglass eller beger med lokk.

 

Praktisk om båten MS Ny Vigra III

Båten er fra 1950 tallet, men er i god stand og oppgradert med mye utstyr tilpasset disse skoleturene. Mye foregår utendørs men vi kan være inne alle sammen under introduksjonsøkter og ved enkelte oppgaver.

Det er to vanlige toaletter om bord. Ikke drikkevann i kranene. Det er selvsagt gode redningsvester til alle, til bruk ved nødstilfeller.

Båten er sertifisert for 95 personer. Med 30 elever, lærere, formidlere og mannskap er vi under halv kapasitet, gjør at alt fungerer godt ombord uansett vær.

 

Læreplan

Kompetansemål Biologi 2 vi dekker:

 • Utforske en biologisk problemstilling, analysere innsamla data, argumentere for valg av metoder og drøfte resultater og funn.
 • Utforske faktorer som regulerer vekst i og størrelsen på populasjoner, og drøfte interessekonflikter rundt forvaltning av populasjoner
 • Utforske og dokumentere artsmangfold gjennom feltarbeid, drøfte resultater og funn og vurdere hvordan artene er tilpassa økosystemet de lever i.

Lærerens rolle 

INSPIRIAs formidlere har ansvaret for gjennomføringen av programmet. Som lærer kan du likevel bli bedt om å hjelpe til litt underveis.

Det er svært viktig at du som lærer eller nøkkelperson vet at din tilstedeværelse under programmet er nødvendig. Her kan du også få faglig og metodisk påfyll, samtidig som elevene vil føle seg tryggere. Lærerne har det formelle ansvaret for egne elever under besøket, og skal følge dem hele dagen.

 

 

Varighet: To dager - en dags tur kan også leveres

Målgruppe: VGS

Fagområde: Biologi 2

Kontaktperson for booking av skoletur 

Cathrine Hulleberg,  INSPIRIA
Telefon:    (+47)  691 39 310
Mobil:       (+47)  469 51 016
E-post:      cathrine.hulleberg@inspiria.no

Kontaktpersoner for undervisningsopplegget 

Edith Akerø
Formidler INSPIRIA
Telefon:    (+47) 971 30 032
E-post:      edith.akero@inspiria.no

Elevoppgaver 

Utover det elevene lærer på selve dagen, kan læringsutbyttet forsterkes i etterkant ved å fullføre ytterligere elevoppgaver.

Elevoppgaver til dette programmet publiseres i slutten av august 2022.

Mer informasjon:

Ny Vigra III

M/S Ny Vigra III driftes av INSPIRIA