Content1 | col2

Planetariet

Publisert: 24.05.2017
I vårt fantastiske planetarium utforsker vi vår egen planet jorden og ser på hva som sørger for at vi kan leve på akkurat denne planeten. Sitt ned, len deg tilbake og nyt en behagelig og fascinerende reise fra vårt eget solsystem og helt ut til ytterkanten av det kjente univers.

Når?

Det er visninger hver lørdag og søndag, og alle skoleferier: Se vår aktivitetskalender.

Planetariumsfilmer

I tillegg til guidet tur med formidler eller INSPIRIA-vert har INSPIRIAs planetarium også et spennende utvalg av filmer* (gjelder for tiden ikke under publikumsbesøk):
 • Reise i verdensrommet
  Bli med på en spennende reise i verdensrommet! I vårt fantastiske planetarium utforsker vi stjerner, planeter og fjerne galakser. Denne aktiviteten setter virkelig dagens besøk i et større perspektiv.
 • Nattehimmelen som forsvinner
  Om alle slukker lyset, i alle bygg og langs veier, ville vi kunne se en fantastisk stjernehimmel. Denne filmen fokuserer på nåtidens lysforurensning av himmelen og at vi alle kan bidra til å få stjernehimmelen vår tilbake.
 • Sorte hull (Black holes):
  Bli med på en tur ut i rommet for å ta en nærmere titt på de gigantiske og fantastiske sorte hullene som lurer i mørket. Dette er en fartsfylt reise med eksploderende soler, svimlende stjernelys og gigantisk gravitasjonskraft.
 • Back to the moon for good (kun engelsk tale):
  For 40 år siden forlot vi månen, for aldri å vende tilbake. Før nå. XPrize Foundation presenterer: ”BACK TO THE MOON ... for good”. Fortelleren Tim Allen tar oss med på et spennende romeventyr: Fra Apollo-æraen og fram til dagens Google Lunar XPrize - en konkurranse som utfordrer lag fra hele verden til å sende et robot-romfartøy tilbake til månen ... for godt.
 • Insekter:
  Her følger vi hele livsløpet til sommerfugllarven Papilio, og kneleren Hierodula. Vær forberedt på lynraske bevegelser, disse insektene er superkjappe.
 • Vårt levende klima (Our living climate):
  Klima er det som gjør livet på jorda mulig. Gjennom en reise fra jordas dannelse til i dag ser vi hvordan liv har påvirket jordas klima og at klimaet har påvirket liv.
 • 2 små biter glass:
  Bli med på stjerne-titting ved hjelp av forskjellige instrumenter, fra små stjernekikkerter til enorme teleskop. Her får du lære mer om teleskopets historie og blir kjent med oppdagerene bak mange av de instrumentene som har ledet frem til det vi bruker for å lære mer om verdensrommet i dag.

Hva?

Vår satsning på et planetarium er forankret i visjonen om å fremme realfaginteresse blant barn og unge. Et planetarium er et kuppelformet rom som brukes til formidling av hvordan det ser ut i verdensrommet, og for visning av underholdene projeksjonsfilmer.

Planetariet har fem avanserte projektorer og datamaskiner – for å kunne gi deg en opplevelse utenom det vanlige. Du får en følelse av å se film i 180° - dette er kanskje ikke noe for de som blir fort svimmel.

For hvem?

Alle aldersgrupper.

Sparebankstiftelsen DNB har bidratt til realiseringen av planetariet ved INSPIRIA science center.