Content1 | col2

10 tips for bedre helse

Publisert: 10.06.2011
Hva er egentlig god helse? Vi vil kanskje legge ulike ting i det, men her kommer en liste på 10 tiltak som kan bedre den psykiske og fysiske helsen hos de fleste av oss.
Beveg deg - kroppen din er skapt for det!
All forskning viser at fysisk aktivitet gir økt velvære og bedre helse. Prøv gjerne å være aktiv i 30 minutter hver dag og finn dine egne måter der du bruker kroppen din aktivt, enten å sykle til skole/jobb, gå i trapper, danse eller hoppe. Mosjon er like viktig som et sunt kosthold i forhold til trivsel, overvekt, diabetes og risiko for hjertekarsykdom.

Nyt sunn og god mat!
Et sunt kosthold forebygger livsstilssykdommer, spesielt hjertekarsykdommer, og det er et viktig bidrag til å ha en god dag. Næringsrik frokost, lunsj, middag og kvelds vil gi stabilt blodsukker og jevn energi til kropp og hodet. Man vil føle seg mer våken, ha bedre konsentrasjon, overskudd og godt humør! Det er mye godt å spise som er lurt å spise!

Vann er best som tørstedrikk - ingen over og ingen ved siden!
Vann er den viktigste tørstedrikken og viktig for helsen vår. Vi trenger væske for at kroppen skal opprettholde alle sine livsviktige funksjoner. Kroppen må ha vann for å kunne oppta næringsstoffer og transportere stoffene til cellene og fordøyelsen trenger vann for at vi skal unngå forstoppelse. Jo mer hektisk du har det, jo mer stress i hverdagen, jo mer vann trenger kroppen din!

Opplev naturen rundt deg!
Frisk luft er godt for kropp og sjel. Når man beveger seg i naturen, senkes ofte skuldrene, aktiviteten øker blodgjennomstrømmingen i kroppen, pusten trekkes dypere og man får “luftet” tankene sine. Dype åndedrag, frisk luft og aktivitet kan redusere stress både psykisk og fysisk.

Gi deg selv nok søvn og hvile - hjertet og hjernen din trenger det!
Barn og unge er ofte aktive, lever et hektisk liv der læringsprosesser og vekst dominerer. Det er derfor viktig å få nok søvn og hvile. Visste du at kroppens funksjoner og hjernen trenger søvn for å være på topp og vedlikeholde seg selv? Immunforsvaret styrkes, man blir flinkere til å lære fysiske ferdigheter og tenker mer kreativt og løsningsorientert når man får nok søvn. 

Lytt til kroppen din!
Egen kroppsbevissthet og evne til å lytte til hva kroppen forteller, er ikke lett i en verden der man er “logget på” 24 timer i døgnet og alltid tilgjengelig. Kroppen kan gi deg mange fysiske og psykiske signaler som du bør ta hensyn til. Husk å gi deg selv påfyll etter hva kroppen din forteller og trenger, for eksempel mat, drikke, bøy og tøy, hopp og dans, alenetid eller fellesskap.

Gi deg pusterom!
En hektisk hverdag kan bidra til at vi “glemmer” å puste, det vil si vi puster kun øverst i brystet, ikke helt ned i magen. Stopp opp og trekk pusten dypt 3 ganger når du føler det går for fort i svingene - økt oksygen til lunger, blod og hjernen din, vil gi deg mer indre ro og økt fokus. Sett på favorittmusikken din, lukk øynene og pust et par minutter.

Sett deg mål og ha drømmer!
Det er godt å drømme seg bort - og viktig å ha mål å strekke seg til! Du kan bli det du vil - drømmer går i oppfyllelse!

Ha det gøy - le mer!
Vær sammen med mennesker som gir deg energi og som du kan le sammen med. Følelsen av ensomhet kan gjøre deg syk. Husk at du ikke trenger mange venner for å bli sett, hørt eller ha en å le sammen med.

Gjør ting du liker!
Om det er å lese en bok, spille fotball, sykle, lage mat, prate, se en film, spille, kjøre båt eller ski - liker du det, gi deg tid til akkurat det. Hver dag gir de fleste av oss 2 sekunders lykke, finn dem for du lever akkurat nå!