Content1 | col2

Forskerduellen

(Illustrasjonsfoto: Forskerduellanter fra 2013. Rektor ved Høgskolen i Østfold deler ut vinner-prisen til forsker på IFE. Forskere fra HiØ og NCE var også med i duellen. Foto: HiØ).
Publisert: 25.04.2014
Forskere som møtes til duell blir igjen et av innslagene under Forskningsdagene i september. I løpet av fem minutter skal publikum imponeres og inspireres av forskernes temaer og formidlingsevne.

Når?

Forskerduellen vil foregå fredag 19. september 2014.

Hva?

Høgskolen i Østfold og INSPIRIA tok sammen initiativ til å starte opp Forskerduellen i 2012. Forskerduellen foregår ved at to og to forskere får fem minutter hver til å formidle sin forskning til publikum. Vinneren av hver duell, går videre til finalen samme dag. I etterkant av hver presentasjon skal publikum i salen, i hovedsak elever i videregående skole, avgi stemme ved hjelp av mentometerknapper. Forskerduellen skal vise at forskning og høyere utdanning faktisk er gøy. Og forhåpentligvis vil den inspirerer unge til å ta utdanning.

Årets forskere?

Her kan du lese om kandidatene som skal delta i årets Forskerduell.

Hvor?

På Litteraturhuset.

Hvorfor?

Hensikten med Forskerduellen, som går av stabelen 19. september, er å gjøre noe litt annerledes i forhold til hvordan man tenker seg forskningsformidling. Det skal være en morsom opplevelse og kanskje ta hull på noen myter om forskning. Som tidligere ønsker vi stor variasjon i fagområder blant forskerne som deltar.

Forskningsdagene: Forskning ut til folket
Hensikten med Forskningsdagene er at forskningen skal bringes ut i samfunnet, og i all hovedsak inspirere unge. Et av målene er på sikt å rekruttere unge til forskning. Deltakerne får opplæring i presentasjonsteknikk i forkant, der de trenes i formidling på ulike måter. En skuespiller veileder og gir råd om presentasjonsteknikk og formidling fra scene og talerstol.

Tvunget til å forklare enkelt
Dette er en veldig fin måte å formidle forskning på, sa forsker og duellant Joakim Karlsen ved Høgskolen i Østfold som deltok i Forskerduellen i 2013. De som går på videregående får muligheten til å møte forskerne, mens forskerne på sin side tvinges til å være veldig korte, konsise og relevante. Jeg tror dette er veldig bra. Og jeg tror det kan inspirere mange til å velge utdannelse senere, sa han.

Videregående elever avgjør konkurransen
Forskerduellen foregår ved at to og to forskere får fem minutter hver til å formidle sin forskning til publikum. Vinneren av hver duell, går videre til finalen samme dag. I etterkant av hver presentasjon skal publikum i salen, i hovedsak elever i videregående skole, avgi stemme ved hjelp av mentometerknapper.

Se film fra forskerduell i 2012:
Illustrasjonsfoto: Forskerduellanter fra 2013. Rektor ved Høgskolen i Østfold deler ut vinner-prisen til forsker på IFE. Forskere fra HiØ og NCE var også med i duellen. Foto: HiØ.