Content1 | col2

Nå kan du se kometen Lovejoy

Foto: Paul Stewart / Wikipedia - cc-by-sa-2.0
Publisert: 16.01.2015
Påfølgende kvelder må du rette blikket opp mot stjernene, nærmere bestemt til høyre for stjernebildet Orion. Da vil du kunne se et uvanlig vakkert objekt, nemlig kometen Lovejoy. Du kan se den med det blotte øyet, men en kikkert vil gi deg en enda bedre opplevelse.
Komet C/2014 Q2 Lovejoy er en langperiodisk komet som ble oppdaget av den australske amatørastronomen Terry Lovejoy og er hans femte kometoppdagelse. Fullmånen har hittil gjort at det ikke er like enkelt å se Lovejoy, men nå stiger månen senere opp om kvelden og mindre del av månen er opplyst. For hver natt har kometen lyst sterkere og den står nå stadig høyere på himmelen. Det er med andre ord på tide å komme seg ut for å observere dette uvanlige objektet!

Sist vi fikk besøk av kometen var for ca. 11 500 år siden og neste gang blir om rundt 8000 år. Kometen vil befinne seg på en mørk himmel som ikke vil bli forstyrret av månelys og kan også ses uten kikkert dersom du befinner deg på et mørkt sted og vet hvor du skal se.

Kometen Lovejoy henger som en litt ullen grå dott nå til høyre for stjernebildet Orion. For hver natt beveger den seg oppover og litt mot høyre. Og hver kveld før månen kommer på himmelen er kometen lettere å finne.

Hva er en komet?

En komet er en klump av is og støv, noen kilometer stor. De går rundt solen akkurat som jorden, men banene er elliptiske. Det betyr at kometene svever veldig langt unna det meste av tiden. Før eller siden kommer de allikevel nær solen. Da varmes de opp og noe av isen smelter til lange haler av gass.
Gassen lyser opp, og noen kometer kan bli fantastiske syn på nattehimmelen.