Content1 | col2

Merkur-passasje 9. mai på INSPIRIA

Publisert: 27.04.2016
Fra kvart over ett mandag 9. mai 2016 vil et av våre sjeldne himmelfenomen skjer; Merkur passerer foran solskiven. På INSPIRIA studerer vi fenomenet via våre teleskoper, live-streaming, foredrag med astrofysiker, planetariumsvisning og vi lager planetarmbånd i aktivetsverkstedet!
 Merkurpassasje er når man fra Jorden kan se planeten Merkur bevege seg over solskiven som et lite svart punkt.
Det viktigste og sjeldneste himmelfenomenet i 2016, er denne usedvanlig langvarige Merkur-passasjen. En slik passasje er når man fra Jorden kan se planeten Merkur bevege seg over solskiven slik at vi kan se silhuetten av solsystemets minste planet. Planeten er liten samt langt unna, og er derfor svært vanskelig å observere med det blotte øye. På INSPIRIA tar vi derfor frem teleskopene våre for at du kan oppleve dette himmelfenomenet. I hele 7,5 timer kan vi se at Merkur sklir over solskiven som en liten svart prikk.

Program på INSPIRIA

Vi åpner dørene kl. 16:30 og du kan oppleve vitensenteret for kr. 50,- denne spesielle ettermiddagen. Studér Merkur-passasjen via våre teleskoper, foredrag med astrofysiker, en reise i verdensrommet i vårt spektakulære planetarium og ikke minst kan du teste ut astronautsimulatoren og lage planetarmbånd i aktivetsverkstedet! Rekker du ikke å lage middag, fortvil ikke; cafeen har både middag og noe søtt til kaffen.

Om fenomenet

Det er i gjennomsnitt 13 Merkurpassasjer i løpet av et århundre, og siden Merkur og Venus er de eneste planetene som befinner seg mellom Jorden og Solen, er dette også de eneste planetene som kan forårsake en formørkelse sett fra vår klode. Astrofysiker på INSPIRIA, Roger Eide, opplyser at Merkur-passasjen den 9. mai er den første som vi har kunnet se fra Norge siden 2003. Passasjen begynner kl. 13.12 og kl. 16.57 er Merkur lengst inne på solskiven for deretter å forlate solskiven kl. 20.42. Varigheten blir dermed hele 7 timer og 30 minutter, noe som gjør dette til den mest langvarige Merkur-passasjen sett fra Jorden siden 1970. En like langvarig passasje inntreffer i 2095, men vi må vente helt til 2141 for å finne en passasje med enda lenger varighet.

I følge astronom, Jan-Erik Ovaldsen og hans nettside Himmelkalenderen, ville vi hatt massevis av passasjer dersom Merkur og Jorda hadde kretset rundt Sola i nøyaktig samme plan. Banen til Merkur heller syv grader i forhold til jordbanen, så når planeten passerer mellom Sola og Jorda (i snitt hver 116. dag) er den enten litt over eller under Sola på himmelen. En såkalt passasje oppstår derfor kun når Merkur befinner seg i skjæringspunktet for de to baneplanene samtidig som den ligger mellom oss og Sola (se figuren til høyre). Vil du vite mer om Merkur-passasjen? Sjekk ut himmelkalenderen.com

Beskytt øynene

Se aldri på Solen uten tilstrekkelig beskyttelse! På INSPIRIA kan du studere passasjen trygt gjennom våre teleskoper med skikkelig solfilter. I motsetning til Venus, er Merkur for liten til at vi kan se den med solformørkelsesbriller, og man kan ikke benytte slike briller i kombinasjon med kikkert – brillene vil da smelte! Det er imidlertid et par gode og helt trygge måter for å få oppleve dette unike fenomenet.