Content1 | col2

DINOSAURIA – Fakta og myter

Publisert: 04.06.2020
Bli med på en reise millioner av år tilbake i tid, og bli bedre kjent med dinosaurene som hersket på jordkloden lenge før oss mennesker. I tillegg byr vi på et forrykende T-rex-show, samt morsomme og spennende aktiviteter både ute og inne!
Bestill billetter i dag!

Åpent alle helger og skoleferier

Utstillingen Dinosauria – Fakta og myter holder åpent alle helger og skoleferier helt frem til påske 2021.

Tre puljer hver dag
Vi har delt inn i tre puljer per dag, med maksimalt 200 besøkende per pulje. Overflater som berøres vil bli rengjort mellom hver pulje. Disse tiltakene gjør vi av hensyn til smittevern, og ikke minst for å sørge for at alle får god plass inne på senteret.

Åpningstider i helger og høstferien (uke 40):
INSPIRIA science cafe holder åpent kl. 09.30-16.00 i helgene.

Høstens tøffeste familieopplevelse?

På vitensenteret i Sarpsborg får du møte noen av de tøffeste dinosaurene som har satt sine spor på planeten vår. Hele førsteetasjen er fylt opp med 15 mekaniske dinosaurmodeller i full størrelse – og som i tillegg beveger på hale og hode!

Utover selve utstillingen, får du oppleve et tøft T-rex-show, en morsom dinoforestilling om fakta og myter, årets kuleste selfie-studio, tegneutfordring med Øisteins blyant skattejaktfossilutgraving og en oppslukende tidsreise i vårt spektakulære planetarium. Utendørs blir det også flere aktiviteter, som å lage «dino-slim», «Løper du fortere enn en T-rex?» eller sykkelutleie og tilgang til aktivitetspark. 

I caféen kan du nyte et deilig måltid eller kanskje bare en is, enten før eller etter besøket. I Logia-butikken finner du en rekke leker og effekter med dinosaur-tema. Se spesielt etter det kule tegneheftet med dinosaurer fra Øisteins blyant.

Smitteverntiltak

Vi har innført en rekke smitteverntiltak for å gjøre det trygt for alle besøkende på INSPIRIA. Husk spesielt å holde 1 meters avstand til andre besøkende, og bruk antibac-dispenserne flittig. 
Les mer om smittevern her » 

For hvem?

INSPIRIA byr på morsomme og spennende opplevelser for store og små. Utstillingen «Dinosauria – Fakta og myter» skal i utgangspunktet passe for alle aldre, og vi legger opp til at det skal være noe spennende å oppleve for hele familien.

Skummelt for små barn?

Om dinosaurene våre er skumle eller ikke oppfattes veldig individuelt fra barn til barn. Vær imidlertid oppmerksom på at spesielt T-rex-showet som begynner ca. 15 minutter etter inngang kan virke litt voldsomt – lyd, lys og effekter – for små barn under 3-4 år. Vi anbefaler derfor å holde god avstand til T-rex-en til å begynne med, enten ved å kikke litt i butikken først eller gå opp i andre etasje med en gang for å komme seg litt unna.

Hørselvern for barn kan også være en god idé dersom du har det. Det er ellers mulig å ankomme 20-25 minutter senere for å unngå akkurat dette showet, og fortsatt få god tid til alt det som de aller minste virker å synes er morsomst; Se på dinosaurene, grave etter fossiler i sandkassa, dinoforestillingen og tegneutfordringen.

Utover T-rex-showet skal ikke utstillingen være på langt nær like skummel, men noen barn reagerer litt på dinosaurene lager brummelyder, mens andre ikke liker at det blir mørkt på planetariet. Ta de forholdsreglene som er riktig for ditt barn, og skulle det være noe vi kan bistå med, er det bare å henvende seg til nærmeste vert i blomstrete hawaii-skjorte. 

Hvor?

INSPIRIA science center, Bjørnstadveien 16, 1712 Grålum. Vitensenteret i Sarpsborg ligger kun en times kjøretur sør for Oslo!

Pris?

VIKTIG: For å være sikret inngang på en bestemt dato eller pulje, er du nødt til å kjøpe eller registrere billett på forhånd. Dette gjelder også for årskortholdere, barn under to år, ledsagere med gyldig bevis, gavekortholdere, samt billetter som er utstedt gjennom bedriftsavtale.

* Det gis ingen grupperabatt eller familierabatt, grunnet høye kostnader i forbindelse med utstillingen, men vi har besluttet å beholde ordinær pris for enkeltbillett.
** Utvalgte samarbeidspartnere har inngått særavtale med vitensenteret om rabatterte priser for sine egne ansatte. Husk å ta med gyldig ansattbevis fra deltakende bedrift dersom du bestiller billetter gjennom bedriftsavtale.


Forhåndsbestill billetter her »


Om «Dinosauria – Fakta og myter»

66 millioner år har gått siden de fantastiske, fascinerende og fryktinngytende dinosaurene vandret på jordens overflate for aller siste gang. Det gigantiske meteorittnedslaget som skapte Chicxulubkrateret i Mexico kan ifølge nyere forskning ha vært like kraftig som 10 milliarder Hiroshima-atombomber (!). Etterdønningene utslettet på kort tid 75 prosent av alt liv på jord. Nå kommer denne fantastiske utstillingen til oss, nettopp fra Mexico.

Da vi mennesker for bare et par hundre år siden gravde frem fossiler etter dinosaurene, døpte vi dem «deinos sauros» – noe som betyr «fryktelig øgle». Eller «Dinosauria» i vitenskapens navn.

Paleontologenes vitenskapelige tilnærming har medført at vi i dag vet enormt mye om hvordan dinosaurene levde. Vi får stadig flere fakta på bordet, og det oppdages stadig nye dinosaurarter og nye funn av fossiler.

Vi har samtidig forestilt oss disse forhistoriske dyrene som alt fra enkle, dumme, muskuløse, trege, alminnelige og nakne, til lynraske, glupske, fjærkledde og fargerike. Fantasifulle tolkninger har gitt grobunn for mange myter.

Derfor lever fakta og myter side om side. På INSPIRIA får du være med og utforske alt det spennende, morsomme og interessante vi vet om dinosaurene. Og ikke minst la fantasien løpe litt løpsk, slik at kanskje noen av de kuleste mytene kan holdes i live.

På INSPIRIA skal det alltid være trygt for hele familien. Derfor vil vi sørge for at alle våre kjøttetende dinosaurer er gode og mette før neste pulje slippes inn. Vi gleder oss til å se deg!

Utstillingen er produsert av Dinosauriosmexico.