Content1 | col2

Biovindu

Publisert: 27.06.2016
Forskere i Toronto har brukt kunnskap fra levende organismer og designet et vindu som kjøler ned huset på varme dager.
Ny type vindu
Forskere fra Universitetet i Toronto har designet en ny type vinduer, med inspirasjon fra biologien, som kan gjøre energiregnskapet bedre, i alle fall i den varme årstiden. Levende organismer har ganske elegante løsninger for å holde seg varme på kalde dager, eller kjølig på varme dager. Både hos mennesker og dyr brukes blodomløpet til løpende regulering av kroppstemperatur. Ved å regulere blodgjennomstrømningen i huden, kan vi regulere varmetapet til omgivelsene.

Vindu med blodårer
Forskerne fant en måte å la vinduene fungere som huden og blodårene. De festet en film av optisk klar, fleksibel plast til vinduene. Gjennom plasten løp det et nettverk av mikroskopiske kanaler med vanngjennomstrømning, omtrent som kapillærsystemet som dannes av de mikroskopiske blodårene i huden. På varme dager reduserte dette temperaturen med 4-5 grader inne på testlaboratoriet.

Hvordan fungerer det?
Det som skjer er at sollyset varmer opp vannet i kapillærsystemet i stedet for rommet innenfor. Det oppvarmede vannet kan gi fra seg varmen på steder den kan brukes eller magasineres.

Foto: Shutterstock
Bruk av denne teksten forutsetter følgende disclaimer: "Innhold levert INSPIRIA science center. www.inspiria.no"