Content1 | col2

DINOSAURIA – Fakta og myter

Publisert: 04.06.2020
Bli med på en reise millioner av år tilbake i tid, og bli bedre kjent med dinosaurene som hersket på jordkloden lenge før oss mennesker.
 Kjempegøy med dinosaurer for 5åringen, god fokus på smittevern. Var også veldig bra show. 
Besøkende som har evaluert oss på Google oktober 2020

Midlertidig stengt

Følg med her på inspiria.no for oppdatert informasjon om når vi kan åpne igjen.

Årets tøffeste familieopplevelse?

På vitensenteret i Sarpsborg får du møte noen av de tøffeste dinosaurene som har satt sine spor på planeten vår. Hele førsteetasjen er fylt opp med 15 mekaniske dinosaurmodeller i full størrelse – og som i tillegg beveger på hale og hode!

Utover selve utstillingen byr vi på T-rex-show, en dinoforestilling om fakta og myter, kult selfie-studio, tegneutfordring med Øisteins blyant, skattejakt, graving etter fossiler i sandkassa, og en tidsreise i vårt spektakulære planetarium. Utendørs erdet også flere aktiviteter; Her kan dere lage «dino-slim», teste om du løper fortere enn en T-rex, leie sykler eller ha det gøy i aktivitetsparken. 

I caféen kan du nyte et deilig måltid eller kanskje bare en kaffe eller is, enten før eller etter besøket. I Logia-butikken finner du en rekke leker og effekter med dinosaur-tema. Se spesielt etter det kule tegneheftet med dinosaurer fra Øisteins blyant.

Smitteverntiltak

Vi har innført en rekke smitteverntiltak for å gjøre det trygt for alle besøkende på INSPIRIA. Husk spesielt å holde 1 meters avstand til andre besøkende, og bruk antibac-dispenserne flittig. 
Les mer om smittevern her » 

For hvem?

INSPIRIA byr på morsomme og spennende opplevelser for store og små. Utstillingen «Dinosauria – Fakta og myter» skal i utgangspunktet passe for alle aldre, og vi legger opp til at det skal være noe spennende å oppleve for hele familien.

Er det skummelt?

Om dinosaurene våre er skumle eller ikke oppfattes veldig individuelt fra barn til barn. Vi har fått veldig få tilbakemeldinger på at det er kan virke skummelt, men de vi har fått, har gått på at det var mye lyd, lys og effekter i forbindelse med T-rex-showet som begynner ca. 15 minutter etter inngang. Vi anbefaler derfor familier med små barn som vil være på den sikre siden om å holde god avstand til T-rex-en til å begynne med, enten ved å kikke litt i butikken først eller gå opp i andre etasje med en gang for å komme seg litt unna. 

Det er ellers mulig å ankomme 20-25 minutter senere for å unngå akkurat dette åpningsshowet, og fortsatt få god tid til alt det som de aller minste virker å synes er morsomst; Se på dinosaurene, grave etter fossiler i sandkassa og tegneutfordringen. Dinoforestillingen inneholder en del "fun facts" om dinosaurer, kombinert med morsomme eksperimenter, og passer nok best for litt større barn, ungdom og voksne. Med unntak av et smell, som annonseres av verten i forkant, skal det ikke være andre ting som oppleves som skummelt.

Noen av de minste reagerer kanskje litt på at dinosaurene lager brummelyder, mens andre ikke liker at det blir mørkt på planetariet. Ta de forholdsreglene som du føler er riktig for ditt barn. Selv om det generelle lydnivået ikke er spesielt høyt, kan for eksempel hørselvern for barn være en god idé for å dempe "brølene" fra dinosaurene.

Hvor?

INSPIRIA science center, Bjørnstadveien 16, 1712 Grålum. Vitensenteret i Sarpsborg ligger kun en times kjøretur sør for Oslo!

Pris?

VIKTIG: For å være sikret inngang på en bestemt dato eller pulje, er du nødt til å kjøpe eller registrere billett på forhånd. Dette gjelder også for årskortholdere, barn under to år, ledsagere med gyldig bevis, gavekortholdere, samt billetter som er utstedt gjennom bedriftsavtale.

* Det gis ingen grupperabatt eller familierabatt, grunnet høye kostnader i forbindelse med utstillingen, men vi har besluttet å beholde ordinær pris for enkeltbillett.
** Utvalgte samarbeidspartnere har inngått særavtale med vitensenteret om rabatterte priser for sine egne ansatte. Husk å ta med gyldig ansattbevis fra deltakende bedrift dersom du bestiller billetter gjennom bedriftsavtale.

 

Om «Dinosauria – Fakta og myter»

66 millioner år har gått siden de fantastiske, fascinerende og fryktinngytende dinosaurene vandret på jordens overflate for aller siste gang. Det gigantiske meteorittnedslaget som skapte Chicxulubkrateret i Mexico kan ifølge nyere forskning ha vært like kraftig som 10 milliarder Hiroshima-atombomber (!). Etterdønningene utslettet på kort tid 75 prosent av alt liv på jord. Nå kommer denne fantastiske utstillingen til oss, nettopp fra Mexico.

Da vi mennesker for bare et par hundre år siden gravde frem fossiler etter dinosaurene, døpte vi dem «deinos sauros» – noe som betyr «fryktelig øgle». Eller «Dinosauria» i vitenskapens navn.

Paleontologenes vitenskapelige tilnærming har medført at vi i dag vet enormt mye om hvordan dinosaurene levde. Vi får stadig flere fakta på bordet, og det oppdages stadig nye dinosaurarter og nye funn av fossiler.

Vi har samtidig forestilt oss disse forhistoriske dyrene som alt fra enkle, dumme, muskuløse, trege, alminnelige og nakne, til lynraske, glupske, fjærkledde og fargerike. Fantasifulle tolkninger har gitt grobunn for mange myter.

Derfor lever fakta og myter side om side. På INSPIRIA får du være med og utforske alt det spennende, morsomme og interessante vi vet om dinosaurene. Og ikke minst la fantasien løpe litt løpsk, slik at kanskje noen av de kuleste mytene kan holdes i live.

På INSPIRIA skal det alltid være trygt for hele familien. Derfor vil vi sørge for at alle våre kjøttetende dinosaurer er gode og mette før neste pulje slippes inn. Vi gleder oss til å se deg!

Utstillingen er produsert av Dinosauriosmexico.