Content1 | col2

Solformørkelse den 20. mars

Publisert: 09.03.2015
Se månen formørker sola den 20. mars i år. Dette blir en meget spektakulær og sjelden himmelbegivenhet og er den andre totale formørkelsen siden 1955 i Norge. Over hele fastlandet vil månen dekke mer enn 90% av solen og på Svalbard inntreffer det en total solførmørkelse. INSPIRIA selger solformørkelsesbriller slik at du kan se direkte på solen da formørkelsen skjer.

Hvordan oppstår en solformørkelse?

Under en formørkelse står solen, månen og jorden på linje i verdensrommet. Sett fra deler av jordoverflaten skygger månen for hele eller deler av solen. Månen går i bane rundt jorden og vil derfor en gang i måneden komme mellom jorden og solen. Mange lurer da på hvorfor ikke det er en solformørkelse hver måned, men banen til månen ligger litt på skrå slik at den ”bommer” på solen sett fra jorden. I Sarpsborg vil formørkelsen starte kl. 9:46 og rundes av kl. 12:01. Solformørkelsen vil være som størst kl. 10:52.

Fredag 20.mars: Er det overskyet eller har du ikke solformørkelsesbriller - fortvil ikke: NRK sender live-streaming fra Svalbard fra kl. 10-12:30!


Banen til månen er avlang, som en elipse, og på det nærmeste er avstanden til jorden 356 000 km og på det fjerneste er den 406 000 kilometer. Dersom du studerer fullmånene gjennom et helt år er det lett å merke seg at noen fullmåner er større enn andre.

Det er tre typer solformørkelser: Delvis, ringformet og total. Ved en delvis formørkelse dekker månen bare en del av solskiven.Når månen er lengst unna oss, dekker den ikke hele solskiven. Da vil en tynn ring av solskiven lyse rundt den mørke nattsiden av månen og vi får en ringformet solformørkelse som er et veldig flott himmelfenomen. Dersom månen passerer rett foran solskiven, men er langt unna jorden, blir formørkelsen ringformet. En tynn solsirkel lyser rundt månen. Formørkelsen 31. mai 2003 var ringformet på Island, Færøyene, Grønland og deler av Skottland. Ringformede solformørkelser er veldig sjeldne.

Dersom månen bare skygger for en del av solen, er formørkelsen delvis (partiell). Disse solformørkelsene er de vanligste og forekommer over store områder. Dersom månen passerer rett foran solskiven og dessuten befinner seg forholdsvis nær jorden i sin langstrakte bane, blir formørkelsen total. Månen dekker altså hele solskiven. Det blir ganske mørkt,selv om det er midt på dagen - og det er slik det vil bli den 20. mars på Svalbard. De mest lyssterke stjernene og planetene kommer frem. Men viktigst: Den praktfulle koronaen, den ytre supervarme atmosfæren til solen, kommer frem. Dette er et uhyre imponerende syn som til alle tider har forskrekket og fascinert menneskene. Solformørkelser er totale bare i få minutter og over smale bånd på jorden. Utenfor totalitetssonen er formørkelsen partiell (delvis formørkelse, slik det vil være i resten av Norge den 20. mars).

Himmelfenomen og overtro

Før i tiden var stort sett alt som dukket opp på himmelen forbundet med overtro. Selv sola ble av mange sett på som et levende vesen eller en gud. Solformørkelse er i mange kulturer forbundet med fare. I India for eksempel blir mange gravide kvinner rådet til å holde seg inne. Det er fordi enkelte astrologer mener at det kan skade fosteret. Det er derimot ingen astronomer som mener det samme. Det er fordi astrologi ikke er vitenskap, men en tro.
I gamle dager trodde man at når det var fullmåne så kunne en bli rammet av en sykdom som het månesyke. Månesyke var en form for galskap. Det Latinske ordet for måne er luna og det engelske ordet for galskap er lunacy. Ordet lunacy kommer altså fra denne overtroen om månesyken. Månen og spesielt fullmånen har vært sett på som mystisk i mange år og er det fortsatt. Før i tiden trodde mange mennesker at varulver ble forvandlet under fullmåne.

Siden urtiden har vi vært avhengig av solens lys og varme. Og mange gamle religioner har solen som en Gud. Noe av det mest skremmende som kan skje er at solens lys forsvinner på en klar dag uten å vite hvorfor. I dag vet vi jo årsaken og kaller dette total solformørkelse. Det finns skrifter om solformørkelser så langt tillbake i tiden som 500 f.Kr. i Babylon.

De som kunne forutse store hendelser på himmelen kunne utøve stor makt. Det finnes også et urverk som kalles Antikythera mechanism som man tror ble laget omtrent 200 f.Kr. som kan beregne solformørkelser.

Det var sannsynligvis stor makt å kunne late som om man kunne kontrolere solen. Periodisiteten og gjentagelsen til formørkelser styres av saros-syklusen. Denne har en lengde på 6 585dager og 8 timer, eller 18 år 11 dager 8 timer. Den har vært kjent siden oldtiden.

Syklusen oppstår som en effekt av månens rotasjon Fordi sarossyklen ikke svarer til et helt antall døgn, er etterfølgende formørkelser synlige på ulike deler av kloden. Den ekstra 1/3-døgns forflytningen betyr at jorden må rotere 8 timer eller 120 lengdegrader ekstra for hver syklus. Det betyr at formørkelsene flytter seg 120 grader vestover. Dermed returnerer en sarosserie til omtrent den samme geografiske område etter 3 sarossykluser (54 år og 34 døgn).

Foredrag om solformørkelse

Vil du lære mer om dette fenomenet? På INSPIRIA holdes det et 20 minutters foredrag om solformørkelse som kan kombineres med lunsj, møte og selvfølgelig å studere himmelfenomenet rundt elleve-tiden. Foredraget starter kl. 10.00 i Da Vinci-salen og koster kun vanlig inngangspris til senteret. Påmelding til invit@inspiria.no.

Observer solen eller solformørkelsen på en trygg måte

Se aldri på solen uten å beskytte øynene tilstrekkelig. Husk også aldri å se på solen gjennom kikkert eller teleskop.

I science butikken hos INSPIRIA har vi hatt solformørkelsesbriller, men etter en meget stor etterspørsel er vi dessverre gått tom for disse.   

Når det ikke er solformørkelse kan man studere solflekkene som kommer i varierende antall og størrelse. Det er også mulig å holde brillene foran kameralinsen for å ta et bilde av solen.

Solflekkene varierer over en periode på 11 år. Vi er nå på vei nedover på intensiteten, men vi kan få en uventet økning av antallet solflekker.
Vi kan se når Merkur passerer forbi solskiven i 2016 og 2019, da vil lysstyrken fra sola minske litt (ytterst lite). Det er denne metoden som Kepler satelitten bruker for å finne eksoplaneter (planeter utenfor vårt solsystem).

AKTIVITETER FOR TRYGG OBSERVASJON

Om du lager et bitte lite hull i den ene enden av en pappeske og klistrer fast et hvitt ark i andre enden, så kan du observere sola eller formørkelsen på det hvite arket. Se Time & date beskrive dette.

Ved å bruke en solformørkelsesbrille foran mobilkameraet, kan du ta fine bilder av solen - og solformørkelsen selvfølgelig. Bare pass på at øynene er beskyttet om du titter opp mot solen.

Vil du vite mer?

Les hva Himmelkalenderen skriver om solformørkelsen.
www.svalbard2015.no