Content1 | col2

Ny stor aktivitetspark

Publisert: 01.07.2016
Gravemaskinene er på vei. Om få måneder står en helt ny utendørs aktivitetspark klar utenfor INSPIRIA science center med lyskryss, rundkjøringer, veikryss, trafikkskilt og med sykler i alle størrelser og fasonger.
- Målet er å gjøre barn enda tryggere slik at de kan ferdes i trafikken. Her kan de øve seg og ha det gøy i sikre omgivelser. Vi tror dette blir et flott tilskudd til barna, sier Elin Johanne Tvete som er leder for opplæringskomiteen i Østfold fylkeskommune.

Selve sykkelbanen blir 360 meter lang med gater som er tre meter brede. Det vil også komme en egen sykkelbane for trehjulssykler. Men også en egen bane for sparkesykler, rullebrett og lignende. Alle kan fritt benytte sykkelparken når de ønsker, men de som besøker INSPIRIA i grupper eller individuelt, kan få låne sykler og utstyr.

- Vi legger opp til undervisningsopplegg for alle trinn, kanskje med muligheten for å ta "sykkellappen". Her vil barna lære om regler og hvordan man må oppføre seg i trafikken for å være trygge. Vi vil at flere skal bruke sykkelen i hverdagen, sier Tvete.

Det var i 2014 at planene om en sykkelpark ble unnfanget. Fylkeskommunen har bevilget 5,1 millioner kroner til den tre mål store parken som skal ligge rett på utsiden av INSPIRIA. Vitensenteret bidrar også med et betydelig antall arbeidstimer, andre firmaer har også vært med på arbeidet. Seks millioner kroner vil anlegget koste totalt.

- Vi tror dette blir en flott supplement til INSPIRIA. Vi kommer til å bake dette inn i vårt tilbud her på INSPIRIA slik at så mange som mulig kan få glede av dette, enten det er enkeltpersoner, familier, grupper eller skoleklasser, sier administrasjonssjef Lars Trætteberg. Han er økonomi- og administrasjonssjef ved Inspiria.

INSPIRIA Aktivitetspark skal etter planen åpne 29. september 2016.

Her er noe av det som kommer i parken:

Planlagt utstyr til bruk for INSPIRIA sine besøkende/gjester:
Bysykler
Off-road sykler
Fat-Bikes
El-sykler (kommer etter hvert)
Trehjulssykler
Løpesykler
Månebiler
Tandemsykler
Sparkesykler
Skateboards
Hjelmer og beskyttelse

Tillegg:
Sandbasseng med to leke-gravemaskiner
Sandbasseng med fossil-utgraving
Nye klatrestativer/lekeapparater
Flomlys og gatelys
2 scener for arrangementsavvikling
Benker
Rikelig med ny beplantning og topografiske elementer
Snøkanon
«Verksted» for sykkelreperasjoner

Hensikt
Hensikten med parken er først og fremst trafikksikkerhetsopplæring. Gjennom aktiviteter vil både store og små få økt kunnskap og mestringsfølelse. Parken blir et viktig virkemiddel for målsetningen om å få flere til å sykle i fremtiden, øke kunnskap om samferdsel og bidra til å gjøre sykkel som det naturlige førstevalg i hverdagen. Samtidig sikre læring om energi, klima og viktighet av fysisk aktivitet for helse og trivsel.

Finansiering
Det er Østfold Fylkeskommune som har sikret det aller meste av finansieringen, men lokalt næringsliv har også bidratt.

Alltid åpent
Parken, som også er åpen når vitensenteret er stengt, vil bli brukt både mot skoler og fritidsbesøkende. Senteret kjøper inn en god del utstyr som besøkende kan nyte godt av og vil drive mange forskjellige aktiviteter både mot de 900 klassene som besøker senteret hvert år, de mange barnehager og de mange besøkende i helger og ferier.