Content1 | col2

Dronedagen

For: Scanpix
Publisert: 20.10.2017
Fredag 20. oktober har INSPIRIA invitert 300 elever i fra Halden videregående skole til Drone-dagen. Elevene skal se filmen ”Drone” og høre dronepiloten Brandon Bryant fortelle om hvordan han har opplevd rollen å bruke droner i krig. I etterkant kan elevene stille spørsmål til Bryant.
Dronepiloten er blitt kalt en «amerikansk drapsmaskin fra det 21. århundre». Selv har han kalt seg en «avstandsmorder i zombie-modus». I seks år var Brandon Bryant operatør av væpnede droner for spesialstyrkene i det amerikanske forsvaret. Fra baser i USA drepte han mennesker på andre siden av jordkloden med en fjernkontroll. Hans skvadron skal ha drept hele 1600 mennesker på under to år i Afghanistan, Irak, Jemen og Somalia.

Bryant er den eneste droneoperatøren i verden som har snakket om aktiviteten på innsiden av Forsvaret. Han ønsker at filmen skal få folk til å sette spørsmålstegn ved bruken av droner. Han påpeker at han ikke er imot dronebruken, men han mener det er en stor misbruk av makten. I 2011 sto han frem med sin historie, og omtales nå som en av vår tids viktigste varslere – eller «whistle blowers» som det kalles på engelsk.

- Etter at jeg sto fram, så har det ødelagt livet mitt, sier Bryant. Jeg har mistet venner, familie og kjærester. Det har vært veldig ensomt og isolerende, men jeg gjorde dette for å lette på samvittigheten. Jeg gjorde det ikke for å beskytte meg selv. Jeg har ingen rett til det når jeg har ødelagt så mange uskyldige liv, sier han.

Ifølge ham selv har han selv drept 13 mennesker totalt under de operasjonene han har deltatt i. Da han var ferdig med tjenesten, etter fem og et halvt år, fikk han et diplom der det sto at han hadde vært med på å drepe over 1600 mennesker.

Viktig budskap i filmen Drone

Denne norske dokumentarfilmen av Tonje Hessen Schei stiller vesentlige spørsmål om mål og midler I «krigen mot terror». Svarene er rystende! Filmens sterkeste vitnesbyrd kommer fra den tidligere droneoperatøren Brandon Bryant, en av vår tids viktigste varslere. Bryant drepte på vegne av USA, han drepte med droner og han så han drepte vilkårlig. Det kunne han ikke tie stille om, han var ikke i stand til å leve med sin egen samvittighet. Sånt blir man samfunnsfiende i et lands som USA av. Men slik blir man også en uhyre viktig røst i en politisk aktivistisk dokumentarfilm, som oppfyller alle sine egne samfunnsoppdrag: Opplyse, avdekke og forklare.

Sterkt møte

Fremtiden soldater er ikke utelukkende fysiske og psykiske supermenn med optimal trening og våpen i hånd. Dronepilotene som Brandon Bryant er gamere og spillentusiaster, datakyndige ungdommer hentet inn fra LAN-fester og gatherings landet over, som besitter spillfinesser og kjapphet til fingerspissene - før de får de dødbringende våpnene til ed-belagt disposisjon på vegne av sitt land og sin president. Det vil uten tvil være tøft, men også lærerikt å høre Bryant fortelle sin historie. Elevene skal under dagen også delta på workshop som INSPIRIA sine dyktige formidlere holder om å lage luftdrevne romfartøy som er spesiallaget for årets TV-aksjon samt reflektere over bruk av droner i fremtiden, med fredelige hensikter.

Arrangementet er i samarbeid med Østfold Kulturutvikling, Den Kulturelle Skolesekken og TV-aksjonen Østfold.

Hva er en drone?

Droner er førerløse fly, som de seneste årene er blitt teknologiske vidundere med vanvittig avansert teknologi og kraftige våpen: Godt beskyttet i bunkere i USA sitter unge menn med datamaskiner og joysticks og styrer flyene mot godt synbare mål på den andre siden av kloden - og dreper antatte terrorister.

Eksterne gjester:


- Dronepilot Brandon Bryant
- Tonje Hessen Schei (regissør av filmen "Drone")
- Morten Brunslid Østfold kulturutvikling
- Rami Maktabi, Østfold kulturutvikling
- Aurora Søbye, Østfold kulturutvikling